31 d’agost de 2010

Tast de formatges

Gastronomia Activa
Marià Cubí 155
T. 619 054 878
http://www.gastronomiaactiva.com/


Tot i que no és un restaurant, vaig sortir amb idees noves, conceptes adquirits i prou satisfet com per no requerir de sopar de nou (es a dir que per mi va ser un sopar i per això ho publico aquí com ja vaig fer en una sessió a Coquus).


Es tracta d’un tast de formatges, en el que varem provar diferents varitats, amb una explicació detallada de cada un d’elles.

Els descriuré a partir de la fotografia. Com podeu veure els 2 primers estan indicats. I si seguiu la direcció de les agulles del rellotge, identificareu els altres.

Com a tast previ, ens van oferir un formatge fresc de la Vall del Tenes que no apareix a la foto i que no vaig trobar massa interessant.

1.- D.O.P. Arzúa Ulloa
Un formatge gallec cremós molt agradable. Amb raïm combinava molt be. Va ser una bona manera de començar.

2.- A.O.C. Brie de Meaux
El brie, tal com diuen els francesos és el “Rei dels formatges o formatge de reis”. En aquest cas es tractava d’un de Meaux, una mica més suau que els també coneguts Brie de Melun o Brie de Coulommiers. Molt agradable amb notes de fruits secs i per això combina amb pa de nous o com és lògic amb fruits secs. Lleuger amb agradable aroma dolça, de fongs i fumats.

3.- A.O.C. Sainte-Maure de Touraine
En aquest cas es tractava d’un formatge de cabra amb la superfície, coberta amb cendra de roure i pols de carbó per fomentar el seu desenvolupament. Va resultar equilibrat, salat i amb la pasta de textura fina i suau.

4.- Garrotxa.
També un formatge de cabra fet amb llet pasteuritzada de cabra i amb la pell grisa i dura. Qui lamento dir (sabeu del meu amor pel país) que al costat de l’anterior, ens va semblar fluix.

5.- A.O.C. Comté
En aquest cas es tractava d’un Gruyère du Comté fet amb llet crua de vaca. És el formatge més produït a França. Ens va semblar potent, gustós, omplia la boca de gust, deixant un post gust molt agradable. Són els típics formatges de quasi 40Kg i diàmetre aproximat 65cm. Molt agradable.

6.- Testun di Barolo
Com penúltim un formatge italià de la regió del Piemont i fet a partir de llet d’ovella, però també pot ser de vaca o barreja de les dues. Es tracta d’un formatge anomenat “borratxo” ja que el posen a afinar en barriques que han tingut vi. Té la pasta dura i a la pell (com podeu apreciar a la foto) té raïm premsat Nebbiolo (les mateixes que utilitzen pel vi Barolo).

7.- D.O. Stilton
En aquest cas varem arribar a un dels meus formatges preferits. Es tracta d’un formatge anglès fet amb llet de vaca. Com podeu veure a la foto, es tracta d’un formatge blau i en aquest cas amb bona maduració.

En resum... els meus preferits van ser els 2, 3, 5 i 7. El curs – degustació va estar força be, ben dirigida... potser es va fer una mica llarg (quasi 3 hores!) però és recomanable. L’únic que hi vaig trobar a faltar, va ser una orientació de maridatge amb vins més precisa i portada a la pràctica, però vaig interpretar que tenien un curs específic de maridatge de vins i formatges que intentaré no perdre’m. Per acompanyar ens varen oferir un Merlot del país correcte. A la seve web trobareu l'oferta d'activitats.

14 comentaris:

  1. Tenen una pinta espectacular, consultaré la seva web per veure que activitats hi fan

    ResponElimina
  2. Si Sergi, a la web trobaràs un munt de possibilitats a nivell de cata de sals, aigues, olis... etc. Jo de moment m'aconformo amb vins, formatges i pernil... Per cert, estic matriculat al proper tast de pernil ibèric...

    ResponElimina
  3. A mi m'agrada el formatge si no té un gust extremadament fort, segur va ser una classe ben agradable. Gràcies per a fer-ne una síntesi,prenc nota, a reveure Ricard.

    ResponElimina
  4. Bona nit Mercè. Així estic segur que el del final de la llista no era per tu... a mi m'agraden tots i especialment els forts. Fins fa un parell d'ays, tenia sempre una campana a la nevera amb 3 o 4 formatges... però ara ja no... Em van trobar clesterol... :(.

    ResponElimina
  5. Jo coincideixo amb la mercè, sóc de formatges mes aviat suaus o mitjos. Ara bé, si em fan un tast i m'expliquen les característiques i la raó de que siguin com són cadascún aleshores els tasto tots :)

    ResponElimina
  6. Al tast erem poca gent (dilluns i final d'agost no ajudava) però no tothom va acabar-se el stilton.. :).

    ResponElimina
  7. Hola, doncs jo com a neta de la que va ser una gran amant dels formatges,de petita en van ensenyar la cultura dels formatges i jo la he passat a la meva familia: M´agraden forts, fluixos, tous, durs, semis,i d´arreu del món, m´agrada provar de tots els països i faig molts sopars de formatges, amb raïm,poma, mermelades vàries, torradetes o pànets d´anous, normals etc.Com diu el Ricard es mengen del més fluix al més fort i sempre porcions petitones per poguer gaudir del plat. Un bon negre o blanc afruitat us acompanyarà sense cap dubte aquest exquisit plat i ja no diguem d´unes espelmes i bona companyia o bons amics!!!!

    ResponElimina
  8. Silvia ... i fins i tot cuinats.. desde una senzilla raclette, passant per una Tartiflete feta amb un bon Reblochon (que com totes les coses en hi de de més bo i de menys bo) o ja en plats més potents com el aligot que només he provat en una ocasió a prop d'Aurillac ja fa més de 30 anys i encara em recordo...

    ResponElimina
  9. Em miraré la web per veure les propostes que tenen. I tots aquests formatges es poden trobar fàcilment?. Per un dia, et vas oblidar del colesterol, eh?

    ResponElimina
  10. Glòria, per formatges a bcn, una bona solució és Tutusaus (http://www.tutusaus.com/). A la botiga d'Industria o a la de prop del Turó Park. També Murria i segur que a molts més llocs i parades de mercat. Jo abans era client de la formatgeria del passeig del Born, però misteriosament van tancar un dia "por causas ajenas a su voluntad" i així continua de fa molts mesos (?).

    ResponElimina
  11. A casa som molt de formatge i mes d’un cop fem sopars nomes de formatge, ens agraden tots.
    L’any passat varem anar a fer un tast de formatges a Vilaviniteca i va ser impressionant, per la quantitat i qualitat de formatges, amb fruita seca, melmelades i pans per acompanyar, i amb vins adequats per els tipus de formatge, apart de la gran informació que t’emportes.
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Aquest agost vaig anar a una cata de vins a Vila Viniteca i fins i tot em vaig fer soci per rebre els enviaments (fins ara era d'un altre Club de Vins espanyol). I vaig veure que feien moltes coses... A ben segur que més d'una activitat aniré i si tornen a fer la de formatges, segur que repeteixo...

    ResponElimina
  13. Hola!!! M'agrada el teu blog!!! Jo també tinc un bloc a nivell més casolà, però just acabo de fer un post de formatges i al veure el teu, m'ha agradat.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  14. Hola Lidia, benvinguda.
    He passat pel teu bloc i m'he fet seguidor, així ja m'assabento de cada novetat.
    Una abraçada.

    ResponElimina