27 de gener de 2011

Brasa de qualitat en ple centre de BCN

Cal Xim
Cal Xim (tancat!!)
Girona, 145 (just per sobre de Diagonal)
Tf. 93 459 20 30
http://www.calxim.com/


Aquest restaurant és d’aquells que ens sents parlar sovint i sempre be. I ara fa pocs dies, una persona que fa temps conec, però no sabia de l’afinitat per aquest tema de la gastronomia, me’l va tornar a recomanar i vaig dir-me “ara si toca anar-hi”.

Es tracta d’un local petit, preparat per 40 places, ben dissenyat i amb una de les barbacoes, més espectaculars i pràctiques que he vist mai dins del mateix menjador i a la vista del públic, sense produir cap tipus d’olor a fum.

El servei proper, de la “terra”, amable i natural (i mira que costa de trobar que coincideixin aquests tres fets em la majoria de restaurants de BCN). Però tot això no és fruit de la casualitat... Són els mateixos que tenen el restaurant a Sant Pau d’Ordal, amb el mateix nom i una llarga i treballada tradició a les seves espatlles.

Tal com he comentat abans, el fort de la casa és la brasa... però res a veure amb la típic brasa de “casa de menjars” on les coccions no estan gens cuidades. L’estructura de la barbacoa es un somni.... En un costat i amb unes graelles que permeten el tir, van cremant carbó, que just quan es converteix en brasa, apilen a la zona de cocció. I a la zona de cocció, a una distància prudencial i precisa del foc, veus els aliments, preparant-se, sense pressa ni flamarades espectaculars.

També ofereixen una carta de vins de primera, però el dia que vaig anar, va ser aprofitant que tenia feina a BCN i requeria conduir i em vaig limitar a una copa de vi.... Vaig trobar a faltar que m’oferissin més d’una opció de copa, però tampoc volia posar-los en evidència, preguntant si tenien més opcions de vi en copa.

Vaig prendre una Truita de mongetes i botifarra blanca i les galtes de porc a la brasa (les millors que he menjat mai, amb un punt de cocció perfecte). No em va quedar gana pels postres. Això amb la copa de vi, aigua i un cafè, no va arribar als 30€. Vaig demanar els plats que em van venir de gust, però si mireu la carta, veureu que la suma, pot sortir més elevada en funció de la tria.

Vaig veure passar un bacallà a la brasa espectacular, però em venien de gust les galtes. En resum, una molt bona opció, de menjar clàssic, en punts de cocció molt ben trobats i sense la parafernàlia creativa que envolta a tants llocs.... Aquí l’estrella es la matèria primera i la brasa.... i el servei de lo millor que podeu trobar, si us agrada la naturalitat.

Cal Xim

Cal Xim

14 comentaris:

  1. Oh!!!
    Quan he sentit esmentar allò de les galtes a la brasa... han de ser fantastiques tal i com les descrius, jo a casa no puc menjar (mes que res perque al Joan no li agraden gens i ja se sap, que al final no en compro mai)

    Aquest altre pel llistat...(que serà llarga la llista al final...jiji)
    Molts petons i gràcies per les teves cròniques desde un punt de vista totalment personal.

    Slut!

    ResponElimina
  2. Núria... les galtes a la brasa, eren d'un punt de melositat que mai havia trobat... Fins i tot li vaig comentar a la cambrera (es preocupen de si t'ha agradat de manera sincera) i em va dir que uns 45m al foc... i amb això vaig deduir que potser jo les soptava massa a la meva barbacoa... però es que estaven al punt de cocció perfecte... Petons!!.

    ResponElimina
  3. Aquest queda ben apuntat! és dels que agraden a tothom de casa meva! perquè segons on anem, el meu pare es queda amb gana... i segons a on, diu que són uns "patates", que no saben cuinar la carn, i que l'enreden amb la mida de l'entrecot i es clar, qui paga mana ;) (de fet, encara que algun cop ens ha fet passar vergonya, en el fons ell tenia la raó) Gràcies per les recomanacions!

    ResponElimina
  4. Hi he estat un parell de vegades i com dius hi val molt la pena i la conta depen de tú mateix, aquí no et portes sorpresses
    Si no el coneixes et recomano Larruskain al costat de Sagrada Familia per a mí la millor brasa de Bcn, fan un rap i un chuletón que tumben d´esquena

    ResponElimina
  5. La cuina de les brases es un èxit assegurat tant amb carn com amb peix, i com diu molt bé en Sergi al Larruskain, també èxit assegurat
    Una abraçada

    ResponElimina
  6. Elisabet...el teu pare deu ser "dels meus"... :). Jo tb a molts llocs quedo amb gana i passo una mica de segons quines "genialitas". Aquest puc assegurar-te que agradarà als teus pares i a més tenen obert diumenges, però penso que millor reservar i amb més d'un dia si es per diumenge.

    ResponElimina
  7. Sergi... tu veig que tb coneixes un munt de llocs eh?. Apuntatat el Larruskain, que no sabia d'ell i la brasa "ben feta", m'encanta... menjar-la i també preparar-la... Salut!

    ResponElimina
  8. Fem un mos.. si vosaltres tb em confirmeu el Larruskain, ja quasi em feu agafar ganes d'anar-hi avui mateix... :). I com dic al post, el bacallà a la brasa, tenia pinta espectacular...

    ResponElimina
  9. Que bó, unes galtes a la brasa que surten meloses!! Quan he llegit lo dels 45 minuts he flipat... mai he vist tanta estona un tall de carn a la brasa!!

    Queda apuntat :)

    ResponElimina
  10. Oscar, jo tb trobo molta estona els 45 minuts... però així m'h van explicar i de fet vaig observar que tot estava molta estona al foc... El que si vaig fixar-me, es que abans de coure o a mitja cocció, separen l'os de la carn, però ho deixen en contacte... I clar, deu ser la manera de controlar al punt el grau de cocció... Suposo que ho mantenen a distància del foc i així es fa lentament i de tant en tant aixequen la carn que toca l'os i miren el punt de cocció... Ho provaré un dia de fer jo...

    ResponElimina
  11. Jo vaig estar fa temps al restaurant que tenen a St. Pau d'Ordal, fent un cap de setmana de vins i gastronomia al Penedès. És un lloc on val la pena fer-hi parada!

    ResponElimina
  12. Un dia que estigui de turisme, aniré al de St Pau. Es bo trobar els origens... Salut!.

    ResponElimina
  13. Molt bona recomanació , a ca nostra ens encanta el menjar a la brasa . I la veritat és que quan més a poc a poc es cou i si la carn és de primera qualitat ha de sortir boníssim.

    Una abraçada

    ResponElimina
  14. Gràcies Xisca... jo tb son un fan de menjar a la brasa, però en general no vaig a llocs de brasa, doncs tinc por de que les coccions no siguin òptimes.

    ResponElimina