30 de gener de 2011

Sopar en la millor botiga de delicatesens de BCN

Vila Viniteca
Vila VINITECA
c/ Agullers 7 (barri del Born)
T. 937 777 017
http://www.vilaviniteca.es

En ocasions, publico en aquesta secció de restaurants, llocs que no en són, però que permeten sopar a través d’algun curs o activitat. Els que em coneixeu, sabeu que m’agrada no perdre’m cursos, tasts, maridatges, etc.

En el tema de cursos de tast i en concret en el de maridatges, hi ha un lloc a BCN que brilla en front de tots els altres. Es tracta de Vila Viniteca.

El passat dia 27/01, vaig assistir a un tast de pernil ibèric, acompanyat de vins recomanats. No sabia qui impartiria el curs i la sorpresa, va ser trobar-me al xarcuter que sempre està a la botiga i que jo ignorava que fos un “maestro jamonero” de primera qualitat.

Ja sabeu del meu caràcter escèptic i poques vegades quedo sorprès o admirat com va pasar en aquesta ocasió. L’Antonio (així és diu l’expert), ens va fer una autèntica classe magistral, mostrant uns coneixements espectaculars, explicant curioses anècdotes i mostrant-se com un gran comunicador.

Varem tastar pernils espectaculars... Ens va explicar les diferents races de porc ibèric, el perquè en ocasions el pernil sembla ranciejar (quan ha menjat massa cereal en detriment de l’ aglà), algunes picaresques com injectar oli de aglà en pernils de baixa qualitat, també com tallar-lo i com conservar-lo...

També varem parlar i tastar el de Portugal, que és el que té més percentatge de raça ibèrica pura, tot i que per clima l’assecat no era òptim, fins que van optar per portar-lo a Guijuelo curar.

En resum... que varem començar a les 21h i sortíem quasi a les 12.... Més savis (al menys els que havíem escoltat... cosa que no tothom sap fer en aquestes activitats) i ben sopats.

Els pernils que varem tastar i en quantitat suficient (tot i que a la foto no es pugui apreciar i sembli que la quantitat sigui petita) van ser (comenceu a la foto per la part superior, d’esquerra a dreta, i a continuació la inferior de dreta a esquerra.

1.-Joselito Gran Reserva 2006. Salamanca
2.-CALVO. DO Valle de los Pedroches
3.-Finca ARENALEJO. DO Guijuelo
4.-Finca SAAVEDRA. DO Portugal
5.-Sierra de SEVILLA. Sierra del Norte de Sevilla
6.-La Valla. DO Serrania de Huelva

I com sorpresa final i demostrant com es tallava, el que es considerava el top de la nit:

7.-MALDONADO. DO. Dehesa de Extremadura

Pel meu gust, els preferits van ser el 1, el 4, el 5 i especialment el 7. Van estar representades, les 4 DO’s clàssiques, també la DO Portugal, la de Sevilla que està encara en tràmit i Joselito que està fora de DO per voluntat pròpia.

Els vins, que anaven com estrelles secundàries, van ser: Un mançanilla de primer ordre (La Bota Nº22), El Quinta Apolonia 2009, un Abadia de Retuerta 2008 i un cava Aire Origan BN 2008. La meva opinió personal i com adequats per maridar amb el pernil, van ser els dos VT Castilla León. Tan el verdejo Quinta Apolonia, com el Abadia, maridaven molt be. I sense dubtar de l’afinitat de la mançanilla amb el pernil, a mi no m’agrada massa, ni tampoc el pernil amb el cava. Però això, com sempre m'agrada recordar, va a gustos personals.

En resum. Vila VINITECA, a nivell botiga, tant la de vins com la de delicatesens (pernils i formatges) i per extensió els cursos, funcionen a una altre galaxia.... Jo he estat a més d'un tast i a un curs de formatges (també espectacular). Són com el Barça actual.. :).

21 comentaris:

  1. Hola Ricard, soc Gemma Serrano. Segueixo el teu blog desde fa tems i no m'he atrevit mai a escriure res, pero després de llegir aquesta crónica, sembla ben be que fos jo qui va estar a la cata de pernils...
    Be, ara que ja me atrevit a escriure alguna cosa, seguire posant algun comentari.
    Salutacions
    GEMMA

    ResponElimina
  2. Com sempre que fas les resenyes, ho expliques tan bé que se'm fa la boca aigua, tal com diu Gemma, és com si estigués allà fent la cata.

    ResponElimina
  3. Gemma... no imagines la il·lusió que em fa el que dius... Tal com dic al post, soc persona cerebral i poques vegades m'entussiasmo... però el nivell d'aquest tast de pernil, era un privilegi... I no només tastar el pernil, sino escoltar les explicacions... Llàstima que no tothom va amb aquestes ganes d'aprendres i alguns/es confonen aquestes activitats amb una sessió de clib de singles... :).
    I també gràcies Carmina pel teu comentari...
    Salut!.

    ResponElimina
  4. Club de singles?????
    Ostres... així mateu dos ocells d'un tret a la capi???
    M'apuntooooooooo !!!

    ResponElimina
  5. Crec Marta que t'haguessis emprenyat... Donava la sensació que alguns dels assistents (4 persones en concret), no s'havien vist abans, però havien quedat per trobar-se allà... i clar... en lloc d'escoltar, ganes de "festejar", fer gracietes... i com que tampoc ets massa tolerant.. i el grup era pijo-tonto-no_massa_jove... no crec que t'hagués fet massa gràcia... i menys el sector femení que era Hola/Telva... :)).

    ResponElimina
  6. Quan hi vaig anar (a comprar) em va quedar claríssim que saben el que fan. No es barat però com a mínim en els embotits i pernils tens garantia de qualitat.

    No sabia que feien cates, suposo que deuen ser sempre entre setmana (sino no t'hi enxampen oi ;-P). Quin preu tenen?

    Una abraçada

    PD: pujaràs al Fòrum de Girona? Si pujes avisa que ens hi podem ajuntar uns quants i prendre alguna coseta no? AndaRicardquetecuesta... :D

    ResponElimina
  7. Una altre cata de pernils...
    Renoi Ricard, tu si que saps!!

    Tenen un color i brillantor molt maca, llàstima qu eel ciberespai no permeti també fer un tastet del que veiem :))

    Salut!!

    ResponElimina
  8. Oscar, els de Vila Viniteca anuncien els tast a la seva web, però no avisen ni per mail... De vins en fan dissabte matí, però no he anat mai. Mira la web i el preu depen de quin tipus de tast és. Si puc pujaré al Fòrum un parell de tardes en les que fan tema de vins. Estic inscrit... però no han avisat dels tallers. I evidentment quedem. Salut!.

    ResponElimina
  9. Núria... en directe estaven bonissims.... vaig arribar a la conclusió, de que moltes vegades, amb el tema ibèrics, a molts llocs ens fan passar gat per llebre. Salut!!.

    ResponElimina
  10. L’Antonio es un autèntic crack, amb el mon del pernil. Tots els tasts que hem fet a Vila Viniteca, tan a la central, com al carrer Valencia han estat molt gratificants.
    Una abraçada

    ResponElimina
  11. Coneixia l'Antonio de la botiga, però no imaginava que tingués el nivell de coneixement i soltura que va mostrar. Salut!.

    ResponElimina
  12. De los productos que tienen en la tienda de Vila Viniteca (la que no es de vinos), destacan los quesos y los jamones. También una buena oferta de conservas. Sin embargo, otros productos que tienen en la vitrina de refrigerados, parecen como fuera de lugar, puesto que a este nivel o pones mucho i variado o no pones. Pero en el tema jamoes y quesos, realmente no hay comparación.

    ResponElimina
  13. Hola anònim, tens raó en el que dius. Potser si que segons que busquis, aquella vitrina no permet massa varietat, però jo sempre he anat pel pernil o pel formatge... Salut!.

    ResponElimina
  14. Bono Ricard , és cert que sembla que noltros fossim a la classe amb tu així com ho expliques, inclosa la explicació dels "singles", i n'Antonio ja sembla que fos com de la familia. Encara que he de dir-te , i ho faig amb la boca petita i ara que no ens sent ningú que jo som un "bitxo raro" ja que no m'agrada gaire el pernil. No et creguis que no em fa ràbia, je,je.

    Magnífica crònica

    ResponElimina
  15. Hola Xisca.. amb això de que t'agrada poc el pernil, m'has sorprés... Mira que és una cosa que a tothom agrada... Jo cada dia del món, menjo pernil per esmorzar...

    ResponElimina
  16. Crec que amb aquesta colla a la visita jo també hagués perdut la paciència... El que realment és important és que pel que es veu vas gaudir d'allò més. Una abraçada Ricard!

    ResponElimina
  17. Per sort la colla aquesta de 4, quedava a l'altre extrem... i ells s'ho van perdre... Una abraçada Mercè!.

    ResponElimina
  18. Senyor Ricard! Quant de temps i quin gust retrobar-te des del Club de Cuines...
    El tema del pernil em toca especialment: és la meva feina.
    Conec un a un els de la llista i certament és impressionant, aliniació de luxe, tot i que per mi el Maldonado... és bo, boníssim, però li falta alguna cosa.
    No t'avanço res, però a la botiga on treballo estem negociant amb Vinus Brindis i si ens posem d'acord farem un tast de Dom Perignon i Joselito Vintage 2004 -d'aquest pernil només n'hi ha 50 al món i ténen un preu de sortida de 2000€...- Serà tot un luxe tallar-lo i degustar-lo. Et mantindré informat si finalment es du a terme. De moment m'afegeixo a la llista de seguidors del teu blog i et deixo el meu per si vols fer el mateix. Salut maco! Ens anem veient!
    lacuinadelangel.blogspot.com

    ResponElimina
  19. Quina sorpresa Angel...!!. Recordava que havies treballat en el món de la carn, però el tema pernil, el desconeixia. Gràcies per fer-te seguidor i a la que et visiti, ja faig el mateix. Salut!.

    ResponElimina
  20. Quan vulguis un pernil de La Valla, avisa'm ;-)

    Francescf

    ResponElimina
  21. Gràcies Francesc, sempre és bó saber-ho. El que passa es que jo visc sol.. La meva parella la tinc a 150km i el meu fill a "infinit" (Noruega)... i per això mai compro un pernil sencer...Però agraït eh?.

    ResponElimina