21 de febrer de 2011

Excepció: Parlem del Fòrum de Girona

Fòrum Gastronòmic de Girona
Fòrum Gastronòmic de Girona
Avui dilluns m’he escapat al Fòrum de Girona. M’havia apuntat a dos tallers de vins: al de “varietats retrobades” i per aprofitar el viatge, també al de vins de Galícia.
També he aprofitat per fer una volta per la resta de la Fira i la veritat és que no he trobat res que m’hagi sorprès massa (de fet sóc difícil de sorprendre). La reflexió és que avui en dia a les fires els posen el llistó molt alt, ja que amb la quantitat d’informació que rebem, la sorpresa és difícil… i si a sobre som clients (o tafaners) de llocs com Vila Viniteca, la veritat és que és difícil que ens sorprenguin amb vins, formatges i pernils.
Els dos tallers de vins han estat bé. M’ha costat localitzar-los (la informació era nefasta). El primer ha començat vint minuts tard i s’ho agafaven com si fos la cosa més natural del món… Però un cop a dins (ens tenien castigats sense entrar a la sala, que estava buida i amb tot a punt) ha estat bé.
Bones explicacions de varietats autòctones de Catalunya, que ja no sé si anomenar autòctones o extingides. Però (i ara sense fer conya) valoro molt l’esforç per intentar recuperar-les. He pogut tastar Sumoi Blanc, del qual només en queden 5,5Ha i ha resultat un producte força acceptable. El mateix dic de la Carinyena Blanca.
També he pogut tastar la Malvasia Jané Ventura, de producció purament familiar i que he tastat amb por de retrobar-me amb el gust embafador d'aquelles malvasies d'abans, elaborades com la mistela però la sorpresa ha estat trobar un producte molt bo. La veritat és que és podrien fer coses serioses amb aquest raïm.
Una mica com a sorpresa final i res a veure amb Catalunya, el César Cánovas (Montvínic), ens ha fet tastar un vi fet amb raïm “Carménère”, varietat originaria de Bordeaux, que hom creia extingida després de la fil•loxera però que als anys 90 es va descobrir a Xile, barrejada amb vinyes de Merlot. Els xilens van saber entendre que tenien un producte “seu, únic i diferent” a la resta del món.
El Carménère ha estat excel·lent i la llumeta que fa pensar que calen elements diferenciadors sembla que comença a brillar.... A veure si és veritat.

10 comentaris:

  1. Gran profesional César y buena persona.

    ResponElimina
  2. Ell va fer la presentació dels tres cellers que van venir i al final va oferir la sorpresa del Carménère. Salut!

    ResponElimina
  3. Hola Ricard...
    Com t'he comentat abans, estic totalment d'acrod en el tema organització del fòrum, jo també m'he decebut, esperava molta mes coordinació per `part d'un acte tant important com preten ser el fòrum, no hi havia llistats dels stands que podíem trobar ni ubicació concreta dels mateixos, es tractava d'anar voltant "a lo loco" a veure que hi trobaves, si fem la copmparativa amb el firatast mateix, li dona mil voltes tot era ben clar i estava molt ben explicat i amb una gran preparació i coordinació:(,a mi personalment m'han agradat molts dels productes gastronomics d'alguns stands, fins i tot l'he comprat una camisa de cuiner amb barret i delantal a la meva nena que els que havia vist fins ara eren a partir dels 5 anys, per fí una talla 2 :)

    Respecte al tema vins no estic qualificada com per opinar es un tema desconegut tot i que m'agrada el vi i fins i tot vaig fer uns tastets amb formatges que vaig trobar ben bo.

    Salut!

    ResponElimina
  4. Núria... avui ha seguit amb la mateixa tònica... La xerrada de vins del Roca era a les 16:15... A les 16:25, tots en fila esperant (la sala buida i arreglada)... Després han deixat passar... caos.... el que porta ticket, la màquina no el llegeix... el que no en porta s'enrolla de si ve de part de no se qui...
    Total.... ha començat amb 30 min de retard i els organitzadors (?) tan tranquils...
    La xerrada i vins del Roca un "10"... però l'home ha marxat escopetejat que no ha pogut ni rebre els aplaudiments que es mereixia, doncs tenia un altre compromís...
    Tant costa començar un acte amb puntualitat acceptabe?... A les 16:15 i sense que la sala estigui ocupada?... O són inutils o ho fan veure....

    ResponElimina
  5. Mare meva!!!!Ricard no et perds ni una je je je!!!!m ´haguès agradat venir però impossible desde Sant Cugat...lo de la organització vaja no?, sembla mentida que una fira no tingui noms o muneros d´expositors com a totes les fires!!!. Que la xerrada de Roca un 10!!!per mi personalment uns del millors restaurants de Catalunya de llarg, tot plegat si que es de 10, hauría de tornar a que penso:))) una abraçada.!!!

    ResponElimina
  6. Doncs si... així és la Fira... :(. I el tema Roca ha estat molt be... I el restaurant els deu funcionar perfectament, doncs ara fa un mes, la Marta va reservar per anar els dos (un dissabte) i no hi havia res fins l'estiu... I al final tenim reserva per setembre... Sembla impossible oi?. Una abraçada.

    ResponElimina
  7. Veig que el Fòrum va ser molt interessant, nosaltres hi volíem anar però un compromís ineludible ens ho va esgarrar, esperarem al proper.
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. Sempre es bo visitar aquests llocs (i si pot ser amb menys pressa de la que jo ho vaig fer). I en el tema vins, la cosa va estar be. La presentació del Josep Roca, va ser la que més em va agradar... A la que tingui un moment la publico a la secció vins. Salut!.

    ResponElimina
  9. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Dominique. Realmente es un honor tener un comentario tuyo. Habia leido otros tuyos, pero nunca en mi bloc.
    Tus aclaraciones dan siempre luz a muchas dudas.
    El Carmenère que nos dió a provar Cesar, fué un Torres de los que se producen allà. Un Santa Digna de Chile que contenia algo de Cabernet Sauvignon.
    Saludos..!!.

    ResponElimina