10 de juliol de 2011

Un berenar sopar del que surts més savi

ActiveCooking & Topik 

El passat 5 de juliol, vaig assistir a un curs que va impartir l’Adelf Morales (Topik Restaurant) a l’espai ActveCooking, al carrer Provença. HI vaig anar per curiositat i per veure com elaborava els plats alguns dels quals ja havia tastat al seu restaurant del que en sóc client.

No és pas el primer curs de cuina que faig. He fet cursos de cuina en 5 llocs diferents de BCN i la majoria d’ells han mostrat un ventall de carències que van des de l'excessiva complicació al desordre total, sense perdre de vista aquells en què es perden energies rient les gràcies al públic "freak" que acaba distorsionant el seu funcionament.

En el cas del curs de l'Adelf, tot va funcionar com un rellotge, dedicant tot el seu esforç a la qualitat i no pas a la quantitat... Per explicar-ho fàcilment no cal netejar 20 sardines davant del públic i esperar 30 min a que es marinin. Mostrant el procés amb una sola sardina i tenint la resta preparades, el curs esdevé molt més dinàmic i això és el que va fer l'Adelf que ja portava preparades les coses que requerien un cert temps.

No li coneixia a l’Adelf aquesta faceta didàctica que desenvolupa amb tant d’encert com la que fa dins la cuina del seu restaurant. Durant la sessió ens va mostrar com preparar 5 plats que al final vam degustar. No explicaré el detall del detall, ja que a mida que vagi fent les preparacions a casa meva, ja les publicaré a l'apartat de receptes del meu bloc. De moment, aquí teniu els 6 plats amb la foto i un breu resum. Tots ells i tal com l’Adelf va remarcar, fets amb ingredients fàcils de trobar per la gent que no som professionals de la cuina.

Caneló fred de paper d’arròs amb ànec confitat, verdures i salsa agredolça pequinesa: Un plat que ens va deixar bocabadats per la seva senzillesa, ja que no requereix de cap cocció si ja disposem del típic confit d’ànec.

Les patates braves del Topik amb wasabi i ous d’arengada: Segurament tots hem tastat les modernes versionsa de patates braves que va començar a popularitzar l’Arola, però en la salsa, cada un la personalitza a la seva manera. En aquest cas la barreja de wasabi amb maionesa i el pebre vermell no picant per donar-hi color, els dóna una frescor especial.


Milfulles de poma caramel·litzada amb sobrassada, brie, pebrot del piquillo amb salsa de soja, mel i llima: Una altra sorpresa que amb diferents variacions que molts coneixíem del seu restaurant i que al veure com la feia en directe, ens ha sorprès la simplicitat. Un plat ideal per ara l’estiu.

Tapeta de calamarsons, “cecina” i patata confitada: En aquest cas sobre una patata confitada i uns calamarsons delicadament saltejats i amb el toc que li donava la “cecina” ens va tornar a sorprendre.

Coca de sardina marinada, vinagreta de gerds i rúcula: A partir de pasta brisa i sardines, una senzilla coca que admet un munt de variacions.




En resum.... una agradable sorpresa descobrir la versió didàctica de l'Adelf. Els que em coneixeu sabeu com m'estimo les tasques docents i valoro aquest aspecte especialment. No em penso perdre els propers, tot i que caldrà esperar passat vacances.




14 comentaris:

  1. Renoi Ricard, només de veure les fotos ja li daria una queixalada. Aquestes tapes tenen una pinta extraodinària i han d'estar boníssimes, ja estic esperan les receptes. Gràcies per publicar aquestes coses tan bones.

    ResponElimina
  2. Hola Carmina,

    Demà publicaré la primera que ja vaig preparar a casa... Molt senzilla de fer....

    Salut!!.

    ResponElimina
  3. Hola Ricard, diguem despistada,pero acabo de descubrir el teu apartat de receptes...i ja he vist coses que m'agraden!!
    Una altrecosa: aquets cursos de cuina, com m'hen puc assebentar de quan els fan?
    Els trobo molt interesants.
    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Bon dia Gemma,

    El meu apartat de receptes està molt poc actiu... Abans publicava receptes a Club de Cuines i allà en tinc un munt que encara utilitzo per consultar quan en vull repetir alguna. I a mida les repeteixo i em recordo, les "actualitzo" al meu bloc.

    Pel que fa a aquests cursos, si tens Facebook, fes-te "amiga" de Topik restaurant i ja t'assabentes... i sinó en tens ja intento avisar-te si em dones un mail. Tinc el mail publicat al meu bloc.

    ResponElimina
  5. Ja esperant que publiquis les receptes. I si ens hem de guiar per les fotos, l'aspecte ve molt de gust. Conec Topik i vam anar-hi a partir del teu blog i tot molt be. No sabiem de la vertent didàctica d'aquest restaurant.

    Albert

    ResponElimina
  6. Bon dia Albert,

    De mica en mica publico les fotos. La del milfulls ja la tinc publicada i va sortir molt be.

    M'alegro us vagi agradar Topik, però la versió didàctica de l'Adelf la practica fora del restaurant. Ara fa no massa amb col·laboració amb la revista Cuina i aquest que mostro aquí a les instal·lacions de ActivemCooking (la botiga de Provença tocant P. Gràcia).

    ResponElimina
  7. Ricard, moltes gracies per la informacio. No tinc facebook pero el meu fill ja es fara amic i m'informara.
    Gracies.
    Salutacions

    ResponElimina
  8. Perfecte Gemma... Sé que el dimarts dia 26/07 repeteix el que jo explico i crec que té places...

    Però el que jo espero és el de arrossos caldosos, que li queden sempre de conya... Els fa en una espècie d'olla negra tapada com de ferro que ell anomena "olla valenciana" i que espero aconseguir una aviat...

    Va dir que per setembre farà el curs.

    ResponElimina
  9. Hola Ricard , doncs ja he fet m'agrada a la pàgina del facebook del grup de Tast Vallès, està molt bé això :)
    Tot just ahir vaig crear la pàgina Va de teca del facebook, a veure si té èxit!
    1 salutació ben gran!

    ResponElimina
  10. Gràcies Lidia.

    Jo també segeixo el Va de Teca que ja he vist era recent. I aprofitant que he vist el teu perfil Facebook personal, ja t'he demanat amistat allà i així ens seguim millor les activitats respectives. Salut..!.

    ResponElimina
  11. Cooking The Kitchen Company13 de juliol de 2011 a les 11:36

    Cooking vol deixar un missatge de agraïment a Adelf Morales i Ricard Sampere per formar part de la nostra casa d'una manera tan deliciosa..
    PD:gemma.. encara estàs a temps de gaudir del taller del dia 26 de juliol amb l'Adelf; facilita'm el teu telèfon mòbil al T.93.487.16.92 i t'informarem de cada esdeveniment que es faci a Cooking..
    Gràcies i salut

    ResponElimina
  12. Gràcies Gemma.. entenc que facilites el telèfon de cara als meus lectors, doncs jo ja vaig assistir a la primera edició del curs i ja us segueixo per Facebook.

    Salutacions,

    ResponElimina
  13. Casualment, el meu cunyat Lluís treballa al restaurant Topik...i he de dir que es menja molt bé. Les braves són molt curioses.
    Salutacions.

    ResponElimina
  14. Hola Albert,

    Conec al Lluís. És un noi molt tímid (al menys a la feina) i ell em coneix a mi també. Él darrer dia que vaig anar em va explicar que vivia a Sabadell i em va sorprendre ja que jo tb visc allà.

    Ja veus.. un cop més el món es petit.

    Salut!.

    ResponElimina