10 de novembre de 2013

Tomax. El “Hermanos Tomas” de tota la vida

Tomax

Loreto 32 (Urgell)

T: 93 345 71 48

http://www.htomas.com/Amb el nom Tomax i en el mateix lloc on abans hi havia el conegut Dento, podrem trobar ara el clàssic “Hermanos Tomas” que abans estava just a l’extraradi de BCN, allà on comença la C-58.

De sempre havia escoltat elogis d’aquest restaurant, que es va iniciar al 1970, però mai m’havia decidir a anar-hi, degut al lloc i les dificultats d’aparcament. I quan em vaig assabentar del canvi, vaig dir, "ara toca".

Ubicat al carrer Loreto, a pocs metres d’Urgell, el local és confortable i amb un servei molt amable i professional. Vam anar el darrer dimecres, mentre el Barça s’ho feia amb el Milan a no massa distància i com és lògic, la manca d'afluència de públic era desoladora.

La cuina, tal com la indica la web, és cuina clàssica castellana amb gustos naturals i en el pol oposat a la cuina de disseny. Aconsellats per la persona que en aquell moment feia de maître, vam començar compartint uns “Torreznos del alma”, “Morcilla” d’arròs i unes “Pochas” amb cloïsses.... (la foto només mostra un detall... la vam fer quan ja havíem menjat)


I vam continuar compartint el “1/4 de lechazo” al forn. A la foto podeu veure la meitat del ¼, servida ja al plat:


Tots els plats van estar excel·lents. Potser les “pochas”, era el més previsible i no va portar cap sorpresa, però dels “torreznos” i “morcilla”, haguéssim repetit i ja no diré del xai que era excel·lent de matèria primera i fet al forn (forn especial), sense masses més additius. Dels millors que he tastat mai...

El servei com ja he dit molt agradable i fins i tot amb algun gag graciós, com el que van fer quan ens havíem acabat el ¼ de xai i arriba impassible i ens diu “els porto l’altre part ja?”... Estàvem prou tips per poder engolir una altre ració...!.

I encara que costi de creure (parlo pels que em coneixeu), ens va venir de gust demanar postres.  Potser per lo clàssics i curiosos. Vam triar una “Tarta de Galletas de la Abuela” i uns Bombones de Higo”. Molt bons els dos, com per repetir..


Es d’aquells llocs que surts dient, “que bé hem sopat”... Segurament és més adequat per un dinar, però cap problema en tornar-hi. Llàstima de la sala buida, però això del futbol fa mal i més en llocs d’aquests que imaginant un estudi sociològic del seu “target” de públic, estic segur de que coincideix amb el públic futbolero... :).

Ens van oferir xupitos que vam declinar i vam optar pel cafè i el compte. Vam acompanyar el sopar amb un Furvus DO Montsant, excel·lent com sempre.
El cost, el que veieu al ticket al final del post. Penso que la RQP és correcta, amb un vi de 20€ (que en botiga està pels 16/17€ i per tant està molt ajustat) i postres i cafès pels dos.

Però no acabaré sense dir alguna de les meves. Alguna cosa se’m escapa i no entenc massa com un lloc amb la seva anomenada, no han fet una campanya més sonada comentant el trasllat. Avui en dia quasi és estrany veure una inauguració sense la troupe dels “so exited”, explicant les meravelles dels llocs...

Si jo obrís un restaurant (o fes un trasllat, que ve a ser el mateix), crec que acabaria tirant dels “so excited” per fer difusió.... Els atipes, els prepares 3 mariconades, els aguantes la conversa una estona i et deixen pels núvols. Em costaria per temes de consciència, però el negoci, és el negoci i si cal aguantar i convidar a algun il·luminat, es fa... ;) ... Tot i que ara que hi penso, segurament no em vindria cap "so excited", doncs més d'un no m'estima... #fent_amics .. ;)36 comentaris:

 1. Pel que veig, continua sent la mateixa cuina, amb un toc més de disseny a sala, però els plats fan la mateixa fila que els del anterior local. De fet, vas tastar pràcticament els mateixos que havia provat ja fa uns messos al altre local. Estic totalment d'acord amb la anotació que fas de la bona matèria prima, que fa que no siguin necesaries gaires coses si aquella és bona (lo del xai, és realment un clar exemple). Hauries d'haver demanat per omplir forats, uns callos que també em van deixar un grat record.

  Referent al tema de la difusió, a mi no m'estranya gaire ja que crec que no és la mena de restaurant que busca un públic volàtil, i més aviat ja té la feina feta amb la bona trajectoria i anomenada que arrastra del seu anterior restaurant.

  I t'has descuidat de penjar la foto del ticket...

  Salutacions!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies per avisar-me. Ara mateix l'he penjat al post.

   El tema callos, prou que m'agraden, però anavem de rollo compartir i aquest plat no està entre les preferències del meu fill, que m'acompanyava.

   El tema difusió el deia xq aquell dia estavem nosaltres sols (!!) i això espero que sigui pel futbol. També la noia al reservar em va dir que si ja sabia lo de la nova ubicació, que es veu que més d'un ha reservat per telèfon i ha anat cap a Meridiana!!.

   Penso que una mica més de difusió, hagués estat positiu. I ara ja veus estic en ello... :)

   Salutacions,

   Elimina
 2. Hola Ricard.
  Ja fa temps que segueixo el teu blog, i t´he de comentar que m´agrada molt, doncs em serveix força per orientar-me quan vaig de restaurants per Bcn sobretot, encara que no sigui molt sovint. M´agrada el teu estil que tens i em sembla que coincidim bastant en gustos, encara que també potser que discrepem en alguna cosa. Volia aprofitar per comentar un parell de coses. Normalment acustumaba a complementar el teu blog amb el TripAdvisor, però degut a la negativa de poder escriure opinions en Català i també a que moltes de elles les trobo bastant "excited", ultimament estic utilitzant bastant el Foursquare, que com a minim pots escriure amb l´idioma que vulguis.
  Per una altre banda comentar-te si es que ningu tu havia dit abans que els comentaris que fan els teus seguidors no es visualitzant del tot sencers amb l´ordinador, independentment del navegador que s´utilitzi, en canvi amb la tableta o el mobil (Android) no tinc cap problema.
  Felicitacions i gracies pel teu blog.
  Salutacions.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes Gràcies Raynets pels teus comentaris.

   Com sempre dic intento explicar el que he detectat com client anònim de restaurants. Em puc equivocar, però en tot cas dic el que he vist o m'ha semblat veure.

   El tema TripAdvisor, està bastant contaminat (a part del tema del català) pel fet de que hi han agències que disposant de x comptes, poden decantar cap a bé (i si els interessa també cap a mal) la imatge d'un restaurant. Imagina el pobre becari de torn, posant opinions tot el dia... :).

   I si que sé que els primers comentaris queden una mica tallats per la dreta, però deu ser problema de plantilla i sempre ho deixo per quan tingui temps.

   Gràceis per passar per aquí!!

   Elimina
 3. Estic d'acord amb tu de que hi ha manca de difusió. Nosaltres hem estat en més d'una ocasió allà i no tenia idea del canvi. M'ha sorprés del tot.
  Com tu dius, convidar a dos o tres Paus Sorrencs (traduit al castellà), hagués donat difusió... jijiji
  Abraçada!
  CarlesP

  ResponElimina
  Respostes
  1. hahaha amb els Paus Sorrencs.... :)

   Però és veritat, per lo que els costa

   un sopar a preu de cost i sabent que molts dies tens taules lliures, convides a dos o tres d'aquests i fan "soroll" amb els posts.. Es una publi baratíssina.

   Ja saps que jo estic en contra, però si obrís un restaurant, ho intentava tot i que ja sé de ben segur que els més 'starts' no em vindríen. No sé perquè alguns em tenen mania.... :)))

   Abraçada tb x tu Carles!

   Elimina
 4. El poso a la llista per al més aviat possible. I si pot ser per dinar!
  Ja et vaig comentar via Tw que la mandra d'anar a l'altra punta de casa em va superar totes les vegades que vaig pensar en anar-hi, però ara no tinc excusa, que l'han posat ben aprop.
  Els torreznos fan un aspecte sensacional

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Maida,

   Millor per dinar... :)

   Vaig anar amb el meu fill que quedem un cop a la setmana que vaig a veure'l a BCN i li va encantar i divendres que vam coincidir, em parlava de que hagués repetit de torreznos i morcilla, tot i que la morcilla ja és més corrent.

   El lloc d'abans, calia anar en cotxe si o si... I aparcar allà era un impossible.

   salut!!

   Elimina
 5. Hola Ricard,

  Aquest té bona pinta, saps si ofereixen menú al migdia?.

  Salutacions!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Que jo sàpiga no.

   Al menys a la web no ho indica....

   Ja és llàstima, ja...

   Elimina
 6. Ostres, Déu n'hi do quin soparet. Sí, potser millor anar a dinar, un àpat així necessitaria dos dies per pair-ho. La RQP em sembla molt ajustada, si la matèria primera és bona, + bon vi i postres, és un lloc a tenir en compte si vols sortir satisfet. Aquest també el poses al mapa, oi? ;-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si Montse, el posaré al mapa, però en porto dos o tres per actualitzar.

   Però si que passa a la llista "recomanats" també a la pestanya HISTORIC...

   Salutacions!!

   Elimina
 7. Hola Ricard,
  No sabia que havien canviat de local i, pel poc que veig, de decoració, perquè no te res a veure amb l'estil del vell restaurant, que també tenia el seu encant. Pel que fa a la matèria primera, sembla que no han canviat i ho celebro. Jo també vaig menjar més o menys el mateix, a més d'uns caps d'esparrecs "cojonudos". D'això farà ja gaire bé dos anys. Toca tornar-hi un dia d'aquests. Una abraçada,
  Luis

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia Luis,

   És el que deia al post... que ho han fet en "silenci" i molts clients no s'han assabentat. L'anècdota de que quan reserves t'avisen que no vagis a Meridiana, ja és prou esclaridora...

   La decoració. és molt diferent, però no sé si han aprofitat el que ja hi havia a Dento (no hi vaig arribar a estar mai), però tot i ser elegant, moderna no és... :). Però en tot cas, el lloc no és d'aquells en que cal destacar las decoració del interiorista "de moda", sinó que el seu actiu, és la cuina que ofereixen.

   Segur que algun crític diria del lloc "no aporta novedades de concepto gastronómico.."... però és que quan vas allà, no vols novetats... Només em faltaria ara que ens canvíessin el "lechazo", per escuma de "lechazo"... ;)

   Una abraçada Luis!!

   Elimina
 8. Ricard, me n'alegro del canvi!!! Perquè el tenia pendent, però la ubicació em ina mandra... La deco no sembla la del dento..
  Vols dir que et vindria algun "so excited"??? :-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Esther,

   No havia estat mai al Dento i per això vaig pensar que havíen aprofitat alguna cosa... En tot cas si ho han fet tot de nou, no opten pas al premi disseny.... :).

   I si... ara que hi penso, no em voldría venir cap dels "so excited" habituals oi?.... O si... que a algun, li tinc força estima. En tot cas no hi haurà conflicte... No tinc previst obrir cap restaurant...

   Elimina
 9. Ualas! Per raons que no venen al cas estic molt sensibilitzat amb el tema 'morcilla' ara mateix i la veritat és que agafaria ara mateix el cotxe per anar a cruspir-ne! I sobre les pochas...em semblen una joia que guanya valor per la poca durada que tenen en temporada. Costen de trobar :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia Oscar!

   Els dos que compartiem el sopar, ens encanta la 'morcilla'... Llàstima que aquí la quantitat és més decorativa que no pas per quedar ben tip... :)

   Un lloc on la morcilla és sensacional a Barcelona, és a Can Josep (el famós lloc que no té ni telèfon fix i llueix una bandera republicana). Sempre que he anat allà, és el plat fix que demano. Ja imagino que per les terres d'origen, deu haver-hi de sensacionals, però fa molt de temps que no viatjo per les espanyes....

   Salut!

   Elimina
 10. Enhorabona Ricard per aquest blog tant interessant. T'has convertit en el nostre "prescriptor restaurantil de referència". Bon sentit de l'humor, criteri, personalitat i llibertat d'opinió. Endavant amb la feina!
  Et deixo un article sobre els "so excited" i com creixen com a bolets distorsionant la realitat.
  http://smoda.elpais.com/articulos/son-fiables-las-criticas-anonimas-en-internet/4075
  Una abraçada

  Albert

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Albert!

   Molt interessant el post.. La llàstima és que ningú s'atreveixi a fer un post d'aquests de proximitat. Jo m'ofereixo voluntari, però no estic ficat en el món de la restauració, com per poder obtenir informació fiable...

   Temes com TriAdvisor, són coneguts aquí també... I en petita escala són impossibles de detectar. A veure qui em detecta una agència amb un becari, que ha creat 30 comptes de correu, 30 comptes TriAdvisor, té un mínim de sentit comú i a més sap ocultar la IP....

   Però el problema no és sols aquest... El problema són els que signen les cròniques, van de gurú i estan agafats pels ous per l'empresa periodística que els paga, mig paga, o quasi no paga... :).

   Periodisme (o quasi periodisme), no és només "tot guai"... és descriure la realitat... el q agrada i el que no....

   Una abrçada Albert!!

   Elimina
 11. Ricard, no s'ha de confondre el fer una crónica "so excited" perqué un és de temperament fogós, amb el palanganisme més barat que expliqués, i amb raó, que hi ha gent que practica en aquest post. Em sembla que estás una mica massa "preocupat" per aquesta tema. A mi no em convida cap agència de comunicació, per regla general pago les factures, però no les ensenyo perquè ningú n'ha de fer res si m'he gastat 100, 200 o 300 euros. Per sí faig cròniques exaltades i només de llocs que m'agraden, perquè m'agrada el menjar i adoro els cuiners.`Pero per sobre de tot el que em preocupa és no faltar a la veritat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bones Albert,

   Tinc molt clar el que dius i em dóna la sensació com si et prenguessis de manera personal, alguns dels comentaris que faig. Els "so excited" palanganers que tinc al cap, no apareixen pel meu blog, ni tinc cap contacte amb ells... I en algun cas, fins i tot hem tingut alguna enganxada..

   Et vaig dir un dia i ho reitero, que m'agrada com escrius i el que expliques. Si un dia ens arribem a coneixer en directe, veuràs que no soc persona de dir la "A" per la "B". Si algú em cau bé li dic i si algú no em cau bé, prou que es nota...

   El meu entorn més proper, es riu de mi i de la meva manera "not excited" d'escriure... Com si estes creant un manual tècnic, en lloc de publicar un restaurant... Per tant fins i tot tinc sana enveja dels que teniu aquesta capacitat i a l'hora ho feu amb honestedat.

   El fet de que jo mostri el Ticket, és més que res perquè la gent pugui veure la distribució de la despesa (vi, postres, complements), però en el fons no m'agarda fer-ho pel tema que tu dius.

   Soc una persona molt cerebral i un escèptic total (potser d'aquí la meva manca d'adoració pels cuiners).... i en ocasions un poca-solta, però com t'he dit al principi,no dic "A" x "B". M'agradaria tenir un dia l'ocasió per explicar-ho en directe...

   Salutacions,

   Elimina
  2. No Ricard, si t'entenc perfectament. Només crec sincerament que confons les coses. Una cosa es fer un comentari apassionat d'un restaurant i l'altre es confondre això amb els palanganers, que n'hi ha, que es deixen portar per la darrera novetat "in town". Em sembla que tu ens poses tots al mateix sarró. I no és això, company no és això, que cantava aquell. Jo en general, i amb excepcions, trobo que els blocaires o es passen de pitxafredes o es passen de frenada, pel costat negatiu, curiosament, sempre. La passió és una bona motivació en la vida, com qualsevol altra, és clar. Només cal discernir aquells que ho fan desde la passió i el entusiasme sincers i aquells que ho fan perqué són uns llepaculs. Al final si ens aplegues a tots sota l'etiqueta dels "so excited", que per cert estic encantat de ser, no fas distincions entre una cosa i l'altra i per tant faltes a la veritat i no ets just.

   Elimina
  3. No confonc res Albert... en pots estar molt segur. Tinc MOLT CLAR que:

   "comentari apassionat" <> ("comentari palanganer" OR "comentari llepaculs")
   (el símbol "<>", significa "no igual")

   Altre cosa és que no m'expliqui prou bé. Tinc clar que tu mostres "passió i el entusiasme sincers ". Si no fos així, no em comportaria "so friendly" amb tu, ni estaria intentant fer-te entendre de que no "estic confós".

   Si no et considerés sincer, hagués filosofat una mica sobre la frase "confons les coses", que si la penses una mica, mostra com una mena d'autoritat moral del qui ho diu, envers del que "confon les coses". Però ja veus que en el teu cas, continuo "so friendly".

   En tot cas, intentaré afinar i esforçar-me a partir d'ara (i t'ho dic sincerament), per no donar la sensació de que poso tothom al mateix sac.

   Elimina
 12. Hola,
  És d’agrair per a tothom (menys pels de la Trinitat) que hagin anat a un barri més ben comunicat.
  Per cert li preguntarem perquè aquest nom. Em sona més a lloc modernet.
  Salut,
  Guillermo Guallar

  ResponElimina
  Respostes
  1. La veritat és que s'agraeix....
   Lo del nom amb X, és (segons he llegit no sé on) perquè el soci porta una X al seu nom...
   Però ben curiós que hagin canviat de nom , quan el nom era una referència...
   Salut!!

   Elimina
  2. Bona tarda,
   Vam fer el dinar de nadal d’empresa, va estar be, amb els productes habituals; la RQP no la sé perquè va pagar l’empresa....
   Jo m’estimo més l’estil de l’antic, amb els bitllets de loteria per la paret; i que era dels pocs que coneixia per allà...
   Ara quan he d’anar per aquella zona vaig al “Rincón de Zamora” c/Flor de Neu 82, sota de Via Favència. Carns collonudes.
   Guillermo Guallar

   Elimina
  3. Aquest del Rincon de Zamora, ja em cau molt lluny de les meves zones ... :)

   Però en tot cas apuntat queda.

   Salutacions i gràcies!

   Elimina
 13. Les pochas es veuen extraordinàries!!
  MB post!
  Bon cap de setmana!

  ResponElimina
  Respostes
  1. I el xai... i el torrezno....tot estava bo.

   Bon cap de setmana també!!

   Elimina
 14. M'ha anat de perles la crítica ja que fa dies que penso en aquest lloc per anar a dinar. Vaig visitar l'Hermanos Tomás de la Trinitat i em va sorprendre més el lloc que el dinar, un concepte menjar castellà de qualitat molt acceptable i arran del tancament i que el fill ha muntat això la veritat que em ve molt de gust, pel que vaig parlar amb el cuiner i propietari sembla que ha volgut emprendre una nova aventura amb un concepte una mica més refinat i més céntric, fora dels lligams que tenia amb l'altra local.
  Salut i bon menjar!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. La veritat és que aquest és de fàcil accés i en una zona amb transport i parkings.

   Jo tal com vaig escriure ens va agradar.

   Esprem que els funcioni en aquests temps difícils en que no en hi ha prou en treballar bé, per triompfar. Per això feia el comentari de que potser calia més difusió per assabentar a tothom, doncs el lloc era prou conegut i el canvi de nom, tampoc ajuda.

   Salut!!

   Elimina
 15. Hola Ricard!
  Imagino que Hermanos Tomax no tendrá la oferta complementaria que tenía El Dento.
  Salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hahaha.... No havia estat mai a Dento, però imagino q vols dir amb el tema "oferta complementaria"...:).

   Imagino q deu estar relacionat amb l'oferta dels bars del mateix carrer oi?.

   El dia q torni, preguntaré amb picardia "algun postre especial como los del local anterior"?.

   Elimina