18 de febrer de 2015

El primer escorxador de bovi de Catalunya

Presentació del llibre:


Del "matadero" a l'escorxador


Author del post: Quim Gongora

(per posteriors consultes, trobareu aquest post a la pestanya CONVIDATS)

Tot i que aquest bloc descriu en general restaurants, avui parlaré d'un llibre escrit per l'historiador Josep Alavedra, que  ha posat en ordre informacions recollides del escorxador de Sabadell, a partir de diferents vivències. 

El llibre és el reconeixement a tots aquells que hi han treballat i que han fet esforços per arribar fins la situació actual. L’alma mater del llibre ha estat el gerent de l’Escorxador durant dues dècades, Paco Benavente, que posa en valor l’aposta que va fer en el seu moment la ciutat i l’equipament. El Paco, és un bon amic de molts anys i fins i tot company d'institut amb el Ricard Sampere que avui ens cedeix espai a l'apartat ‘guest blogger’ d’aquest bloc.

El volum es va presentar fa uns dissabtes al Mercat Central davant d’una setantena de persones, la majoria vinculades a l’antic “matadero".Escorxador-Sabadell-Paco-BenaventeLa història de l’escorxador de Sabadell, podria ser un cas d’estudi de com reinventar un model. A partir d’un escorxador obsolet ubicat on avui en dia tenim les instal·lacions de la UAB i que els darrers anys havia mostrat forts símptomes de degradació i contaminació ambiental, es passa a un nou escorxador al polígon industrial de la Zona Hermètica, que s’ha convertit en el principal de Catalunya pel que fa a la carn de boví.


Escorxador-Sabadell-actual
Cambra frigorífica actual
De forma discreta i gairebé amagada, que fa que inclús molts sabadellencs ignorin on està ubicat, les seves exportacions creixen, dins i fora de Catalunya. En els darrers anys s’ha millorat la depuració d’aigües, s’han incorporat formes de sacrifici respectuoses amb la diversitat religiosa i s’han ampliat les instal·lacions. Però la història d’aquesta, avui empresa privada, ve de lluny. 


Escorxador-Sabadell-halal

Sorgit a finals de l’Edat Mitjana a les carnisseries del que avui és el Passeig, i traslladat de forma repetida a les afores de la ciutat (primer a l’avui molt cèntric carrer de Sant Pau, després on actualment hi ha el Campus de laUAB i finalment a la Zona Hermètica) la seva història posa en relació els interessos públics i privats mentre que l’actualitat marca la importància de la indústria agroalimentària a la ciutat i el país. Però tot plegat contrasta amb “la poca visibilitat i valoració que sovint en tenen els mateixos ciutadans i de vegades l’administració”


Escorxador-Sabadell-any1925
Sala d'oreig de l'antic escorxador (1925) al carrer de Bonavista

Escorxador-Sabadell-Vic
Visita a l'escorxador de Vic, feta per treballadors i familiars de l'escorxador de Sabadell (any 1953)
Va ser una bona aposta per Sabadell, que va deixar en el seu moment 2,4 milions d’euros a les arques municipals, així com un campus universitari on abans hi havia un escorxador bolcant sang al riu. I el resultat del procés ha estat una empresa que fa créixer el projecte, mantenint i ampliant el número de treballadors, exportant el 40 per cent de la producció i convertint-se en el primer escorxador de boví de Catalunya, sense fer soroll i gairebé d’amagat en un polígon. Informació obtinguda a ISabadell. 


Escorxador-Sabadell-Ricard-Sampere
L'administrador del bloc visitant l'escorxador i donant fe de que surten tràilers carregats de carn per la exportació... ;) 6 comentaris:

 1. Molt bon post Quim !!!!
  Molt interessant el canvi que heu fet a Sabadell.... hauria de ser exemple a molts altres llocs.... a Móra la Nova, per exemple l'antic escorxador s'ha de transformar en tanatori funerari i a més això està comportant tot un seguit de problemes polítics que no vegis.......

  ResponElimina
 2. Núria Aymerich Rocavert18 de febrer de 2015 a les 21:09

  Moltes felciitats Quim per aquest post!

  Tenim una ciutat que val molt la pena. Des de fa molts anys hem estat capaços de ser punters amb moltes coses: amb la industria, amb tecnologia, amb industria gràfica!, amb cultura, amb biomedicina, moltes coses.... i l'escorxador és un model que és important que serveixi d'exemple per tirar endavant projectes potents.

  Gràcies per cuidar sempre i discretament de la nostra estimada ciutat!

  Per molts anys, el Ricard faci visites com aquesta, mantingui el seu blog tant viu i interessant i tu segueixis aportant coneixement i cultura a la ciutat... i amistat, és clar!

  ResponElimina
 3. Felicitats!

  Com a historiadora trobo molt encertat aquest post ;)

  De fet, estaria molt bé ampliar els temes relacionats amb la gastronomia més enllà de restaurants...llibres, o llocs que han marcat per un motiu o l'altre...

  Molt agraïda d'aquest post!

  ResponElimina
 4. (contesto jo en lloc del Quim)


  No sabia le de l'escorxador convertit a tanatori... Sou ben especials al sud... :)

  ResponElimina
 5. (contesto jo en lloc del Quim)  Li passo les felicitacions al Quim... I la visita a l'escorxador, va ser molt interessant...

  ResponElimina
 6. (contesto jo en lloc del Quim)  És una bona idea... en parlem.

  ResponElimina