15 de març de 2015

Allium. Bon lloc però amb alguns dubtes

Allium-restaurant-salaAllium 



Carrer del Call, 17




T. 933 02 30 03



Feia temps que no anàvem a Allium del que tenia un bon record, però com a tants altres restaurants que ens agraden, no puc anar repetint si vull anar tastant llocs nous. Vam anar un dissabte migdia i tot i sortir-ne satisfets, no va ser al mateix nivell que el primer cop que vaig publicar amb el títol: Alium: Excel·lent casa de menjars i del que us deixo l'enllaç.

No sé si és motiu de la crisis o de que els números no surten, però en algun plat i en concret en els “callos” (o "tripa" en català correcte), la relació quantitat- preu de cost em va semblar totalment fora de lloc.

Precisament venia de comprar tripa, de la rossa (la bona!) a Santa Caterina per encàrrec de la Marta. I fent un càlcul de costs sense afinar massa, el preu d'una ració no passa gaire d'un euro. Llavors com em poden clavar quasi 15€ d’un plat de tripa i a sobre arribar en quantitat miserable?. Això si, presentats en una olleta Le Creusset. Cal tocar de peus a terra... que estem en un restaurant normal, senzill....  sense decoració LRV (el famós interiorista.... )!!.

I no valen excuses de preu dels cigrons (millor que no) o de dificultat de cocció (que un té els dits pelats de fer guisadets). Potser no es just que li toqui la bronca al Alium, doncs el mateix passa en altres llocs que sembla es trastoquin amb el preu dels "callos"... Deuen creure que el client és “tonto” i pensa que un plat exòtic “lo vale”?.

Dit això i que no dubto (si ho acaben llegint), agafaran com crítica constructiva, que la resta de plats estava prou bé i els canelons realment espectaculars. Dels millors canelons que he tastat, tot i que no va ser la meva tria... però mentre anava buscant alguna porció de “callos”, dins La Creuset, la Marta m’oferia porcions de canelons... (C'est l'amour!).

L’àpat va anar així: Per començar unes carxofes del Prat arrebossades i la terrina de campanya amb amanida i encurtits. Els dos plats molt aconseguits on les carxofes s’oferien en la millor de les seves versions i el paté molt bo, tot i que un tercer trosset, no hagués sobrat (i en lloc de repetir-me en el cost de matèries primeres, aprofito per recomanar-vos una bona recepta de paté de campanya i així feu càlcul de costos vosaltres mateixos.

Allium-restaurant-carxofes

Allium-restaurant-pate
Per fer-vos idea de la mida, comparar amb els "palitos"

I ja com segons el cap i tripa del que ja he renegat i que estava correcte,  però sense cap plus que el fes destacar i els canelons gratinats amb suc de rostit, que estaven espectaculars, tant a nivell de pasta, com de farsa.

Allium-restaurant-callos
Entre els cigrons es trobava algun tros de tripa... :)

Allium-restaurant-canelons
En canvi la ració de canelons era king size....
Com postres vam compartir les trufes de xocolata i gerds, amb les que anava una copa de Petit Caligo. 

El vi que vam triar per acompanyar l'àpat, va ser el "S" de Saó del Coster,de la  DOQ Priorat i que ja coneixíem. És un cupatge de Garnatxa, Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah i sempre que l'hem tastat, deixa bones sensacions. I aquí puc dir en positiu, que el marge carregat és prou correcte doncs el seu preu en botiga està pels 12/13€.

Allium-restaurant-postres

Allium-restaurant-vi-postres

Allium-restaurant-vi

El resum i si faig l’esforç imaginatiu d’oblidar el cap i tripa, podríem dir que bé. Però el grau de satisfacció global, va ser inferior al de la darrera visita de fa uns tres anys... I en aquella ocasió estava ple i en aquesta no... ves a saber si s'han desviat una mica del bon camí. El cost va ser aquest.


Allium-restaurant-compte

21 comentaris:

  1. Jo no hi he anat mai però crec el Santi i l'Alfons van anar allà pot ser fa un parell d'anys. Crec recordar que van quedar contents.
    Això dels "callos" és un plat que torna a moltes cartes perquè la matèria primera és de baix cost i els restaurants han vist un bon negoci, però si vas al mercat i saps el que costa 1 kg de tripa (com fas tu) no estàs disposat a pagar el plat a preu de magra.


    Salut!

    ResponElimina
  2. ostres, quin greu! hi vam anar quan van obrir i ens va agradar molt!! però el temps posa coses alloc també... gggrrrr...

    ResponElimina
  3. Hola Ricard, 15 euros per un plat de "callos" em sembla un robatori. Vaig menjar la setmana passada un platet per 5,50 EUR a prop dels Encants, molt bons i com un plat principal. Ja vaig patir el mateix cas la setmana passada al PRACTIC. Situaciones!!

    ResponElimina
  4. Hola Ricard, soc en Jordi de l'Allium
    Accepto les critiques com a constructives, pero ja saps la penya "a saco" amb les teves crítiques.....
    amb frases com "el temps posa les coses a lloc".......(Esther)
    "saps el que costa el kg de tripa" (Alberto) sense saver el que minva aquesta tripa més l'afegit que comporta, en aquest cas pernil ibèric, xoriç, sofregit, picada d'ametlla...pot ser tens raó en que està un xic pujat, d'acord demà el baixo i el poso a 12,50 però d'aqui a un "robatori"..
    I rés com tu saps (i jo també) la Restauració no es una ciencia exacta, i aquest dissabte que parles tot i que es va treballar bastant, peró mes tard, no va ser un día de tirar cohetes, tot i que apuesta mateixa semana hem tingut cues dos dies (fins i tot hi ha hagut gent que s'ha queda sense dinar, i clients dels que vienen cada día que han hagut de dinar a la barra en un tamboret)
    I baja com a resum i mirant la nota que penjes, si descomptes el vi que son quasi 20 Euros queda en 50 un compte al centre de Barcelona, amb dos primer (segons tu bons) dos segons (un d'ells excepcional i l'altre una mica just) aigua i unes postres 25 Euros p/p de veritat ho trobes exagerat??? (jo també surto a dinar i/o a sopar +/- 2 cops a la semana, i veig com esta el mercat l'oferta i la demanda)

    ResponElimina
  5. Totalment d'acord Pepa... Molesta pagar quasi 15€ x un plat de tripa... I es q el preu global és acceptable... Li tres 3€ a la tripa i els carregues al vi i no fa mal als ulls...

    Salut!!

    ResponElimina
  6. Hola Alfredo, content de llegir-te... Amb el tema callos, penso que s ha anat la ma a més d'un lloc... Fa no masses dies, la mateixa història a La Cuina del Guinardó... Però com deia abans, el resultat global, és correcte...

    ResponElimina
  7. Esther ... Tampoc va ser cap fiasco... Ara mateix tornaria a fer un plat de canelons... He "denunciat" un desequilibri q fa mal als ulls...

    ResponElimina
  8. Jordi... Si sé el que mimba la tripa... Aquell mateix dia en tenia 10kg que em guardaven a Sta Caterina... I els 10kg anàvem per hosteleria... Hosteleria senzill i humil, xo anaven per hosteleria..

    La resta de coses que rebats, jo no les he escrit.. Per tant les podries haver contestat a qui les ha dit, doncs ara pot donar la sensació de que ho he dit jo. I jo he fet una valoració GLOBAL positiva.. (Carxofes, canelons, preu del vi...).

    Que no he posat una valoració de 10?... Doncs no.. Vaig descriure un desacord, com sempre faig quan el sento.. Si ho valoressim en percentatge, la nota seria un 7,5... (Criteri subjectiu meu)... No caiguis en el parany en que cauen molts restauradors, en enfadar-se per la part buida del got, en lloc s'alegraren-se per la part plena..

    I de veritat q m'alegra de que en general tinguis el restaurant ple... Em sabria greu q us anés malament.

    ResponElimina
  9. No entraré més en el detall del preu de la ració de callos, doncs com ja hem comentat en més d'una ocasió, bé saps el que penso.


    Pel que fa al restaurant, vaig estar ja fa uns anys i si no he tornat, només és perquè no ha coincidit quan he estat per la zona amb les hores de menjars, però guardo molt bon record de l'àpat que allà vàrem fer i la meva filla va sovint per allà.


    Dels plats que vàreu tastar, em quedo amb les carxofes i els canelons, que, sobre tot les primeres, fan una pinta impressionant.


    Abraçada!

    ResponElimina
  10. Els canelons, com ja he comentat, em van semblar excepcionals i la pasta amb que estaven fets, de primera.


    I les carxofes, tallades gruxudetes, molt, molt bones també.


    Abraçada!!

    ResponElimina
  11. ei, no no m'enfado, de bon rotllo ja veus que he escrit "la penya va a saco" i fan comentaris tipus............(en cap moment ho poso en boca teva)
    només bulla que quan tornis la nota sigui de 9

    ResponElimina
  12. No el conec i no vull entrar en una discusió perquè no tinc prou coneixements ni del restaurant ni dels productes per parlar sobre això. Però si em permeto dir que segurament, i insisteixo, parlo des del desconeixement, és difícil comparar el que costa un producte al mercat amb el cost que pot tenir després servir-ho a un restaurant no?. Bé, sigui com sigui, els preus no es veuen massa desorbitats i com dius, en general es prou positiu.

    ResponElimina
  13. Això espero Jordi ... El proper cop 9 o 9,5... :)


    Salutacions!

    ResponElimina
  14. Es que els preus no eren pas desorbitats... només em queixava d'un plat concret...

    Però jo si crec tinc clar la comparació del que costa un producte al mercat amb el cost que pot tenir després servir-ho a un restaurant. I protesto quan no veig lògica en un tema.



    No sé si recordaràs el meu darrer "merder" al Disfrutar... No em va convèncer , però acabava dient que ho trobava econòmic, tenint en compte la feina que comportava tanta comèdia... Però uns "callos" Luisa... no sé si mai has cuinat "callos", però si ho has fet, tu mateixa diràs...

    ResponElimina
  15. Si que he fet callos..com no!!. però no em refereixo tant a pot ser el preu del producte com tot el que també pot ser ha de comptar un restaurador, cara a el que suposa la resta de coses de que sigui "plat a taula". Però bé, com tu dius, segurament tu si que ets coneixedor del tema i per això ho dius!! I si, recordo el Disfrutar, com no :-). Em vas fer curiositat per anar i veure tota la parafernàlia!!!
    En qualsevol cas, els callos estàven bons o no???

    ResponElimina
  16. jordi, no val tallar la frase a mitges i descontextualitzar el què et sembla retallar per fer quadrar els teus arguments... de fet, a la primera frase poso que hi he estat i que em va agradar molt. i vaig obviar, expressament, detalls del dinar que no van estar bé pq la impressió general va ser bona... així que no he anat a sac. només he posat que hi ha coses que es posen a lloc. i potser m'hauria d'haver explicat més, però precisament per no entrar en els certs detalls que et deia abans..

    ResponElimina
  17. Una celebració amb 'callos', vol dir marginar a 1/2 humanitat... :)


    Penso que caldria una cosa que agradés a tothom... Per exemple cupsakes... :) :)

    ResponElimina
  18. Aquí vinga parlar de callos i ara en vull menjar, a 15 o 12,50€ ;)
    Llegint la teva crònica vénen ganes d'anar-hi, sobretot pel que trobes al centre... (ho diu una que hi treballa...)

    ResponElimina
  19. jajaja... cupcakes forever!!!!

    ResponElimina
  20. Y muchos pasteles.... :) :)

    ResponElimina
  21. Però tu demana els canelons "si o si"... Molt bons..!!

    ResponElimina