29 d’abril de 2015

Sol Blanc. La grande bouffe a Pals

Sol-Blanc-Restaurant-Pals-

Sol Blanc


Barri Molinet, 14 


Pals ( Girona )


http://www.restaurantsolblanc.com/

Quan volem menjar molt bé i descansar, marxem a Sol Blanc, a tocar de Pals.
Des del desembre del 2013, el xef Jordi Ribas i la Sonia, sommelier i cap de sala, s’han quedat amb aquest restaurant  i li han donat una embranzida considerable (abans gestionaven Cal Ros a Girona).

Fan jornades gastronòmiques per promoure el producte local:  n’han fet de l’arròs de Pals, de la tòfona o de l’angula del Ter. Disposen de carta que canvia cada temporada i de suggeriments a banda, sempre atents al producte de temporada i a la creativitat inesgotable. 

El lloc és preciós, amb vistes a la vila de Pals, envoltat de camps i ubicat en una masia. A l’estiu obren el porxo per dinar o sopar a la fresca. Vam aprofitar una de les tres cambres que disposen, per seguir gaudint de les vistes durant el dia i sobretot, per poder veure i menjar tenint el llit ben prop!


Sol-Blanc-Restaurant-Pals-vista

Vam sopar dos dies i dinar el tercer (pel pont de Quaresma) Així vam poder provar totes les novetats. Dels tres àpats, no sabria quin explicar amb detall, perquè tots van tenir una gran qualitat i mereixen ser descrits, així que us explico una mica de cada.  

Primer sopar 

Vam voler provar els suggeriments i compartir tots els plats: primer van dur la coca amb foie i tòfona, els productes es barrejaven a la boca fent explotar els sabors del foie, la tòfona i la poma; excel·lent, de 10. Vam seguir amb les múrgoles a la crema (res de tres trossets, una olleta ben plena i vam repetir) la crema tenia un sabor molt intents pel xup-xup de la múrgola.
Sol-Blanc-Restaurant-Pals-plats

El tàrtar de tonyina: absolutament fresca i saborosa, tallada com toca i mesclada amb els productes justos; per acompanyar, “cortezas” (la fan ells, la presenten de pica-pica o per acompanyar alguns plats), les famoses boletes esferificades d’oli i un producte nou que volien provar: algues de Porto-Muiños (per tenir encara més sabor de mar a la boca). Habitualment no m’agrada gaire la tonyina i el Pere va tenir la il·lusió que s’ho menjaria tot ell… però va quedar-se amb les ganes; vaig devorar-la ;)   


Sol-Blanc-Restaurant-Pals-steak


El mar i muntanya de rap i cansalada va resultar una grata sorpresa: el rap de màxima qualitat, la cansalada es desfeia a la boca, i el trinxat (elaborat a la perfecció) servia de punt verd; el “suc” de rostit que lligava el plat contrastava de forma molt curiosa i molt bona amb el rap. Per decorar, un altre tipus d’algues de la ja esmentades.

Cal destacar que el tàrtar i el mar i muntanya va venir dividit en dos plats (per cadascú poder tastar millor els plats) així que res de “platets” , sinó racions ben generoses.

Els formatges van variant i aquest cop tocava els que a mi m’agraden: de vaca, tovets i de sabor extra-fort! (foto una ració)

Vam triar un vi proper: el Terra Remota, Empordà, que va servir per acompanyar els plats  (en els vins, la Sonia és molt bona aconsellant) i el xampany Piper-Heidsieck per brindar pels meus 30 anys :-)

Segon sopar

Del segon àpat (a part dels entrants: paté elaborat per ells i un consomé per obrir boca) vam triar l’arròs llevantí (peix, marisc, verdures) al punt de cocció que toca i de sabor potent i molt bo. Una nota: quasi tots els arrossos poden ser per un!.  De vi, el Pere va demanar el Cruor 2010 (Priorat), excel·lent.


Sol-Blanc-Restaurant-Pals-arros

Vaig caure en la temptació recurrent de demanar l’Steak Tàrtar i el fan in-situ i veus com mesclen la carn en un bol, amb glaçons a sota i van afegint els condiments al teu gust. Tot un espectacle que recomano 100% i que molts haurien de copiar o recuperar.


Sol-Blanc-Restaurant-Pals-tartar

De postres, el coulant “diferent”: galetes maria i oreo; per poc em poso a llepar el plat!!! Vam provar els bunyols fets pel Jordi (fets per Quaresma, típics de l’Empordà) i uns vinets dolços per fer la digestió ;-). 


Sol-Blanc-Restaurant-Pals-postres


Tercer àpat: Dinar

El tercer dia vam dinar (i ressuscitar, jeje) Vam demanar Bunyols de bacallà per aplicar la penitencia de quaresma i, altre cop, la coca del primer dia, per si de cas no havia reconegut tots els sabors el primer cop ;-)

De segon vam provar el pollastre amb múrgoles; els guisats del Jordi sempre executats a la perfecció.  Al Pere li i van oferir un plat fora de la carta: llebre a la royal i, per no desentonar, era  potent i saborós, com toca, com un exercici de manual de cuina clàssica, resolt magníficament.


Sol-Blanc-Restaurant-Pals-dinar

Per endolcir el final, vam demanar el pa amb xocolata i sal i vam recuperar un dels postres més famosos del Jordi: el xuixo que elabora ell (acompanyat de xocolata) Ja el feia a Girona i és un clàssic que cal provar. És per demanar-li una caixa per endur pel viatge de tornada! 


Sol-Blanc-Restaurant-Pals-postres2

Per variar -i sense que sigui un precedent- un vi de fora: Un Basagoiti: Fuera del Rebaño, de 2012, un Rioja dels modernets, gens avorrit. 

Després de provar molts restaurants, els amics em pregunten quin m’ha agradat més i ja fa temps que responc el mateix: m’agrada el lloc on m’ho passo bé i on els plats em deixen memòria; i aquest fet sovint no m’ha passat en llocs recomanadíssims o estrellats. Per contra, del Jordi recordo plats de fa anys.

I per qui pensi, bahhh, com no critica res, segur que no van pagar... us deixo els comptes! Convidats? Sí!  a endur-nos unes llonganisses de collita pròpia; suposo que ens deurien veure afamats després de tres dies d’abstinència.


Sol-Blanc-Restaurant-Pals-comptes

23 comentaris:

  1. Poso jo avui el primer comentari... El títol l'has ben encertat, però segur que vareu gaudir molt... Tots els plats fan venir gana de mirar-los i imagina jo que m'ha calgut mirar-los bé, mentre maquetava el post... :)

    ResponElimina
  2. Els plats són molt apetibles i el lloc es veu molt tranquil, perfecte per gaudir del bon beure i la bona teca i fer una passejadeta escoltant refilets.


    Salut!

    ResponElimina
  3. Tot fa molt bona pinta, un lloc per tenir en compte!

    ResponElimina
  4. Hola, Ricard,
    Vaig rebre, crec que va ser l'estiu passat, una invitació per la inauguració de la terrassa. No vaig poder anar perquè era en dia laborable. Vaig mirar la seva pàgina i em va agradar. Molt agradable. M'agrada tot el que presentes: xuxos.. de les comarques Gironines, bunyolets, salses, pollastre amb samfaina, ? l'etiqueta del vi, el tartar l'arròs, Un bon lloc per passar uns dies. Bon cap de setmana.

    ResponElimina
  5. Només aclarir que jo no he estat. Aquesta publicació és de la Laura que es la que ho coneix...

    ResponElimina
  6. laura, apunta!! quina bona pinta, mon dieu!!!

    ResponElimina
  7. Va ser una passada ;)
    Siempre gaudim molt amb el menjar, el tracte i l'ambient.

    I sí, els plats són tan bons com semblen!

    ResponElimina
  8. Efectivament!
    Al juliol i agost s'omple molt perquè és temporada alta...tu dic perquè nosaltres habitualment anem la resta de mesos, perquè podem i perquè ens agrada estar tranquils però això ja va a gustos...

    ResponElimina
  9. Efectivament!
    Val la pena anar-hi o si vas per aquella zona!

    ResponElimina
  10. Hola!
    La Terrassa és un projecte que a l'estiu posen molt d'emfasi, de fet crec que aquest any tindran novetats (gastronòmiques).

    M'agrada perquè fa servir productes de la terra (i si cal d'altres llocs) amb molta cura i val la pena estar-hi uns dies com comentes.

    ResponElimina
  11. El títol el post no és casual jeje

    100% recomanable i et puc dir que es l'únic lloc que mai m'ha fallat (ahir nit vaig anar un lloc que em va defraudar moltíssim i potser sortirà en breu perquè era un lloc que coneixeu i fins ara sempre havia admirat...aquí lo dejo jeje)

    ResponElimina
  12. Mare meva, quin cap de setmana!. Se suposa que s'ha de fer penitència no? Fora bromes, es veu tot prou correcte i pel que dius, bona qualitat. I si realment és així, el preu no es gens desorbitat. Entenc que és només restaurant oi?, és a dir, és hospedatje?

    ResponElimina
  13. Hola!
    És restaurant, però tenen dues cambres i un apartament (molt xulos) pels clients, a la seva web ho expliquen http://www.restaurantsolblanc.com/habitacions/

    No és barat, perquè és de qualitat i el que fan s'ho val (no et sents idiota pagant vamos!)

    I ja veus, vam fer una penitència genial: dejuni, abstinència.... ;-)

    ResponElimina
  14. Gràcies Laura. Res no és car si surts content!. 100 Euros ben gastats em fan menys mal que 2 Euros en alguna cosa que no ho val!

    ResponElimina
  15. Dijous Arros (@DijousArros)30 d’abril de 2015 a les 16:04

    Donem fé de la bondat del Sol Blanc i que mereix moltes visites i ben sovint!
    Aquí podeu veure una crònica de un dels nostres col·laboradors de l'Arròs del Dijous:
    https://dijousarros.wordpress.com/2015/04/08/visites-recomanades-sol-blanc-de-pals-lessencia-de-larros/

    ResponElimina
  16. ok, doncs felicitar a la Laura:))

    ResponElimina
  17. Bon lloc Laura, en un entorn perfecte:))... trasllado el que he escrit al aquest matí, Bon cap de setmana!
    Amb la terrassa estan/ven molt il·lusionats quan vaig parlar amb ells. Bon projecte per les tardes nits d'estiu.

    ResponElimina
  18. No coneixia el vostre bloc... gràcies per passar pel meu, tot i que avui el post sigui de la Laura.


    Ens visitem.... :)

    ResponElimina
  19. :)) pendent d'anar-hi. Els hi vaig dir que aniria. Bon cap de setmana! Laura. Un bon post!

    ResponElimina
  20. Jo tampoc el coneixia, moltes gràcies per compartir!
    Realment anar a Sol Blanc val molt la pena!

    ResponElimina
  21. Excel-lent restaurant!!. Queda anotat per quan torni a passar per Pals, que no serà pas massa tard.

    ResponElimina
  22. no te pinta que hagis vist "La grande bouffe" la veritat... També hi havia putas i la professora Andrea aquí a Pals??? i escenes escatològiques com a la pel·lícula? jajaja

    ResponElimina