1 de novembre de 2015

Alvart. Pot arribar lluny... o no

Agafada de la web (lafourchette.com)

AlvartAribau 141


(en el lloc que ocupava Le Petit bergerac)

T. 934 30 57 58
Vull començar dient que la cuina de Alvart, és de molt bon nivell i després comentaré els plats, però que el nivell de la cuina i el del servei no quadren gens. 

Entenc que si es vol muntar un servei a l'alçada de la cuina, quan aquesta es de primera, no deu ser gens fàcil. Però si un s'adona de que no ho pot aconseguir, millor tirar cap a un servei natural, que no pas a un estil que pretenent ser ampul·lós i acaba sent una caricatura.

Masses coses mal fetes.... No pot anar el cap de sala, entrant amb un "us ajudaré en la tria", quan ningú l'ha convidat a fer - ho. I ja sé que pot semblar una bestiesa així escrit, però vist en directe, ho entendríeu. I amb un estil com de “ja que no en teniu ni idea, us salvaré la vida” i en castellà, quan tota l'estona li parlàvem en català.  

Ni tampoc quan li manifesto  que no som massa de postres, pot actuar ( l’Esther ,li va preguntar detalls, d'unes postres de remolatxa), amb tècniques de vendes de nivell principiant, intentar  col·locar la remolatxa amb arguments del tipus, "doncs precisament fem unes postres de remolatxa,  per la gent que no sou de postres..." quan a més i casualment són les postres més cares de la carta. 

Insisteixo  que llegit, pot semblar una pijotada, però us puc  dir que res sonava bé. Però això no és tot.... Li preguntem per vi a copes i ens anuncia triomfal que ens envia la sommelier. Aprofito per reivindicar dret a prendre vi a  copes.  No pot ser aquesta garreperia de no tenir oberta cap ampolla decent. Els dos que compartíem la taula, un treballava per la tarda i jo tenia un tast de 10 vins a partir de les 16h i no era com per arribar ja amb mitja ampolla! 

I arriba la sommelier i ja comença amb un:

"¿Cómo les gusta el vino?" a lo que contesto que ens digui que té... (no comencem bé...!)

Ens diu que a copes, té un Montsant Marmellans (un vi de 3,50 € en botiga). Li preguntem si no té res més  i la  cosa funciona així...

S:  (somelier): No... Queriamos abrir una de unas pruebas que nos tenian que enviar, però no han llegado... (la frase se les porta... una de "las pruebas"...Interpreto que utilitzen els de mostra com vi a copes?)
R:  (Ricard) : Deixa-ho . .. Ja prenem el Marmellans
S:  Ok. Si quiere le puedo poner antes un Chardonnay del Penedès. 
R  No prenc chardonnay del Penedès (ja dit secament). Porta el Marmellans 
S: O le puedo abrir un blanco carbónico para empezar (aquí ja ens recaragolàvem...)

Passa una estona.........

S:  He tardado porque la botella tenia tapón  (espero es referís al defecte buchoné, no pas que li sorprengués trobar un tap). Intentant empatia (dins les meves possibilitats), a la que em fa  tastar-lo, somric, l'oloro i li dic:
R: Ja el pot servir...
S: Sale muy bién este vino. Parece un Rioja...
R:  (ja em cabrejo i amb cara de fàstic i mirant a l'infinit) hòstia...el que em faltava sentir!!!!. 

I segons el meu partner, va marxar capcota i ja no va tornar a molestar. Destacar que ella ja no va tornar i el cap de sala sí, i va acabar parlant-nos amb català amb accent francès i per tant cal agrair l'esforç i que s'adonés.

I ara segur que més d'un pensa "pobre noia" i jo penso "quina pena que en un país amb 5.000.000 d'aturats, el que treballa tingui aquest nivell,".

I La CUINA?

Doncs com deia al principi, la cuina excel·lent. Com primers vam demanar Terrina de foie i vedella amb tocs agredolços i Bonítol marinat amb amanida d’encurtits i ajoblanco.

Alvart-terrina


Alvart-bonitol

i com segons l’Esther va demanar un primer Ou d'ànec  cruixent amb botifarra negra i porros saltejats  i jo Vieires amb fricassé de sepionetes i salsafins.


Alvart-ou

Alvart-vieira

La veritat és que els 4 plats eren de força nivell. I pel que fa als meus, la terrina va ser d'aquells plats que queden a la memòria . També, la vieira, però té menys mèrit de cuina.

El  cuiner passa per les taules cap al final, d'una manera bastant natural. Ell va portar les postres i ens va sorprendre  la seva extrema joventut i el seu  extraordinari  savoir faire. Molt agradable, natural  i en el seu lloc...  I no ho comentaria si no fos pel  contrast amb la resta de la sala, que no quadra en absolut....


Els postres de l'Esther.. una mica trampantojo.. Com un ou que es trencava i la superfície era in hi havia la remolatxa...
En tot cas el restaurant promet molt i pot arribar a convertir-se, si es poleixen defectes i es guanya en rodatge, en un lloc referent. Vam sortir prou contents, que ja és molt dir després de la ratxa que portàvem, cada un per la seva banda. 

El cost contingut, atès la qualitat dels plats. No vam prendre ampolla de vi i les dues copes van costar 7€. Per tant si haguéssim demanat un vi normal, d'uns 20/25€, compteu que el compte pujaria uns 15€ més.


Alvart-compte


I com reflexió final i tornant al tema vi a copes, fixeu-vos en que la copa de vi, d'un vi de 3,50€ en botiga (compteu 2,80€ a preu restaurant), costa cada una 3,50€. I no em mal interpreteu: No em queixo d'això, fins i tot em sembla bé... El que si em queixo és de la garreperia de no voler obrir més vins, quan amb una sola copa es paga de llarg l'ampolla... 

Com resum,

Un lloc recomanable

Els cal polir molt el servei

Pot arribar lluny gastronòmicament

No és econòmic, però la RQP és correcte


28 comentaris:

 1. Pel que fa a la cuina, veient els plats i tenint en compte les teves preferències gastronòmiques, sembla un lloc a tenir molt en compte. I els preus semblem prou continguts. A veure si reaccionen una mica i poleixen aquest aspecte del servei doncs, com bé dius, té més importància de la que de vegades li donen.

  Tot i així, l'anotaré com a futurible.

  Abraçada!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si... el lloc és per anar.

   I amb el tema sommelier , penso que per funcionar així, millor no cal. Es el que vinc a dir, que més val un servei proper, que voler estirar més el braç que la màniga.

   Abraçada!

   Elimina
 2. Jo el veig com un "si estàs per la zona sense saber on anar-hi i veus que hi ha lloc... " Correcte doncs.

  Els nous xefs (cuiners joves) venen forts!!!

  Salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Més que això... S'hi pot anar i crec anirà a més.

   I esperem que el servei canvií... Fixa't que no dic millori.... :)

   Salut!!

   Elimina
 3. Encara rient del teu dubte de si "el vi tenia tap", era degut a que en tenia o si es referia al defecte del vi. Però ara ja seriosament, quan comencen amb el típic "que tipo de vino le gusta", ja destrempa. Crec que ho han aprés d'aquella app wine is social o un nom així...

  Abraçada,
  CarlesP

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Carles,

   Tens raó que la pregunteta enerva, quan al cap i a la fi, llevat d'honroses excepcions, és per col·locar-te el que volen... Jo vull que em deixin la carta i ja trio...

   Abraçada!

   Elimina
 4. Ets patètic, de veritat. De vergonya aliena. Se't noten molts traumes sense resoldre.

  Joan Sisó

  ResponElimina
  Respostes
  1. L'avi Sisó em parlava
   de bon matí al portal
   mentre el sol esperàvem
   i els carros vèiem passar....

   Siset o Sisó...?.

   Elimina
 5. Molt bona crònica i molt s'està escribint i parlant d'aquest restaurant. La plaga de caps de sala "sobradets" i "perdonavides" s'està propagant molt ràpidament. Encara recordo el cap de sala del Zeruko passant-nos per la cara els plats que no vam demanar com dient "mireu el que us esteu perdent".

  Salutacions,

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si, és curiós que tinguin aquesta manca de prudència.

   Però penso que en moltes ocasions és burreria i de pensar que la resta del món són tontos. Amb el tema del vi, d'acord que en sé una mica tot i que mai ho manifesto, però es posen a fer una classe magistral de vins que resulta que ni han tastat i jo si, en més d'un lloc...

   Ara, lo de les ampolles de mostra, ja fa el retrat exacta de la situació...

   Salutacions,

   Elimina
 6. El tema de vins a copes o del preu de les ampolles a restauració dona per una xerrada llarga... Hi ha sistemes per mantenir el vi en bones condicions, per què no poder pendre una copa només d'un bon vi i et vegis obligat a agafar una ampolla?. És una llàstima.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si, si... totalment d'acord.

   Es la reflexió que sempre faig quan vull vi a copes. Però veig que no avancem per bon camí...

   Elimina
 7. Sort en tinc de la llista de pendents, és evident que li cal rodatge..., i llarg.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tampoc massa llarg...

   Prescindeixen de sommelier (que tampoc cal en un lloc així) i ja milloren.... ;)

   Elimina
 8. Pel que vaig llegir al blog del BS i al que llegeixo en el teu, tinc clar que per qüestions de paladar hi aniré de cap en quan el calendari m'ho permeti. El tema sala... entenc que és la tònica habitual de que sigui la secció del restaurant més fràgil ja que és la que tracta amb el client i per tant on més es veu el nivell/estudis/formació/competència el qual entenc que, si vols algú que entengui de vins et costa més diners que algú que no. D'igual manera que costa més algú que sàpiga fer bons cafés que algú que només hagi de posar una càpsula Nespresso. Reducció de costos (junta-ho amb el tema taules apretades) per tenir preus "continguts". Crec que la noia és l'última responsable del que va passar.

  Lo de les copes de vi, 0,5 euros més econòmiques que a Les Cols, per exemple. Jo ja he decidit no fer més copes si no hi ha tria possible, és quan em tanco en banda i tiro d'aigua.

  Els preus em semblen correctes i més amb la qualitat que desprenen els plats.

  Algú em pot explicar d'on ve el boom del salsifi?...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Amb lo dels salasfí, ja saps que poc et puc ajudar... :)

   I lo del tema servei de sala, penso que tenim un problema a nivell de país... Uns es queden curts, altres es passen de rosca... Deu ser un tema complex, però em costa d'entendre, quan a França per dir un exemple proper, el servei sol ser més professional que aquí.

   Ahir mateix sopant per Cambrils... un lloc remodelat, amb bons plats... però servei nefast.... Es que quan em diuen "caballero", ja sembla que m'hagi traslladat en el temps... I un lloc que no tornarem, per culpa del deficient servei...

   Elimina
 9. Mai entendré la gent que entra dins un blog particular d'altri i posa comentaris atacant no ja amb un punt de vista diferent la percepció del restaurant si no a la persona que fa el blog. Realment queden retratats.

  En un altre ordre; Com deia la meva mare "Que buen vassalo si tuviere buien señor" allò del cantar del Mio Cid, però a la inversa. La sintonia de la bona cuina si no casa amb el personal de sala és un problema que han de solucionar i amb rapidesa.

  I sí volem vins a copes! Com diu @BacoyBoca anem tard i malament.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Totalment d'acord...

   I el tema "anonims", pensa que és freqüent. Quan falta al respecte d'algun altre dels participants, l'esborro, però aquest li trobo la gracia de mostrar lo malament que està la gent...

   I qui escriu això?... doncs algú que per el motiu que sigui, s'ha sentit perjudicat per la meva trajectòria... (no es el primer cop que escriu)... restaurador que es considera maltractat, adulador de restaurants que queda en evidència... qualsevol dels perfils és possible...

   El que fa gràcia és que es castigui llegint-me... :)

   Elimina
 10. Hola Ricard,

  Jo hi vaig passar divendres a la nit i em va agradar força, tot i que ja saps que jo sóc clarament més so-excited que tu ;-)

  A nosaltres ens va atendre principalment ell mateix, tant per prendre la comanda i explicar-nos els dubtes sobre els plats, com per portar-los a taula. La sommelier, en el nostre cas, es va limitar a oferir-nos la carta de vins, comentar-nos el que tenien fora de carta, i poc més. Només va tornar quan vaig demanar una copa d'algun vi de postres i em va recomanar la garnatxa de l'Empordà d'Ino (6 euros, sobre els 40 d'ampolla a botiga).

  Pel que toca a la cuina, sorpresa agradable. He de reconèixer que m'esperava menys i això també fa molt. Nosaltres, que èrem dos, amb dues copetes de cava, una ampolla de vi d'uns 20 euros, un parell d'entrants, un segon a compartir i dues postres, vam pagar al voltant dels 90. Completant amb un segon més, la cosa hauria anat pels 110.

  Per mi, bones sensacions!

  Salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Dani,

   És un bon lloc i els plats ens van agradar. I en això estem d'acord.Jo vaig gaudir el lloc.

   Quan reprodueixo fil per randa el diàleg amb la somelier (que t'asseguro no he afegit ni una coma), és per dir "com és possible?" i també per si els arriba, tinguin un fil de millora...Jo tota la vida he tingut empresa i sempre m'ha interessat el feed back dels clients, encara que en ocasions a la primera t'emprenyi.

   Sense demanar vi a copes (que de fet quasi mai en demano, excepte quan per algun motiu no he de beure), la noia hagués passat desapercebuda.. Però va tenir la mala sort...

   Vaja... que el servei el vaig trobar nefast i no anava sol. Però és un lloc per tornar i més si corregeixen aquestes coses..

   Salut!!

   Elimina
 11. Bona tarda Ricard
  Molt bona pinta, aquest xamfrà em fa força fàstic per un local negre molt proper al que no em vull ni apropar però queda apuntat per si un cas.
  No entenc que algú vegi només la conversa amb la sommelier quan especifiques que "la cuina és excel·lent". Això és molt i molt millor punt de partida que els d' altres.
  Ara, això si, hagués pagat força diners per estar present i veure la teva cara en el moment de "Sale muy bién este vino. Parece un Rioja..." :-)

  Salut!


  ResponElimina
  Respostes
  1. La cara, ja la imagines.... I em va emprenyar, doncs ja portàvem història.... Lo de les ampolles de mostres per servir a copes, no em diguis que no és penós...

   Però la gent està acostumada a les lectures del "todo perfecto, maravilloso...". I a la que troben una pega real com la que comento, queden enganxats allà i queden en bucle...

   i és llàstima, doncs la conclusió que s'ha de treure, és que la cuina és molt bona...

   Salut!!

   Elimina
 12. Hi vaig anar per primer cop el passat divendres a tastar el menú de migdia (gairebé 20 euros tot inclòs) i vam quedar força contents de la qualitat de cadascun dels plats, tot i que només n'hi ha dos a triar tant de primer com de segon i postres.
  També em va semblar que el servei de sala no estava al nivell del de la cuina.
  Salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia!!

   Caldrà provar un dia el menú de migdia ....

   I m'alegra llegir-te i veure que la meva mala percepció del servei, no és un miratge meu. En ocasions quan soc l'únic que ho diu, arribo a témer de si és cert o només ha passat per la meva imaginació.

   Sajutacions!!

   Elimina
  2. Hola Ricart,

   Te sigo desde hace tiempo pero nunca he escrito ningún comentario. Ayer estuve al mediodía animado por tus opiniones con las que suelo coincidir y comí verdaderamente bien a la carta. Es verdad que hay un menu pero los platos mas llamativos no estaban en él.
   El local es pequeñito y daba solo para un par de camareros, uno mas dedicado a los platos y otra mas hacia las bebidas. Ninguno me pareció ni jefe de sala ni sommelier, creo que en la fase que se mueve el local ni los necesita ni se los puede pagar. Los dos estuvieron correctos y nos dejaron comer en paz sin aburrir con las explicaciones.
   Gracias por tu blog pues me das siempre buenas pistas sobre donde ir o que evitar. endavant!

   Elimina
  3. Bon dia Pipo,

   En primer lloc agrair que segueixis el meu bloc.I content de que els plats et vagin agradar, com també ens van agradar a nosaltres.

   Opino com tu de que el local no necessita massa complicació de servei, però van ser ells que deien la paraula somelier i al menys aquell dia actuaven així.

   Però això va ser l'anècdota i lo important i clau, és que la cuina és molt bona i estable en el sentit de qui cuina és el responsable.

   Salutacions!

   Elimina
 13. Hola Ricart,

  Ayer volví con un grupo de amigos pero esta vez a cenar. Al ser lunes por la noche faltaban algunos platos de pescado de la carta y el equipo de sala por la parte femenina era diferente al que conocí en mi visita anterior. Me ha vuelto a parecer una cocina espectacular y uno de los restaurantes con mas recorrido de entre los que me has hecho conocer en tu blog. Es verdad que aunque no tuve ningún roce con el servicio, soy muy poco polemico, esta vez se notaba aun mejor el escalon que hay entre ellos y la cocina. Gracies pel blog i endavant !!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. En tot cas veig que coincidim en lo essencial.... però tota la raó en que hi ha molta diferència entre cuina i servei... Esperem que amb poc temps es resolgui.

   Salutacions i gràcies per passar!!

   Elimina