21 de juny de 2017

9 de la Borriana: Cuina creativa a Sabadell centrU :)

9 de la Borriana



Carrer de la Borriana, 9
Facebook
TEL.: 937 45 97 49



Tot i que actualment en bellugo poc per Sabadell, quan ho faig i quedo amb alguna amistat de la zona, el 9 de la Borriana, és el meu lloc habitual.

No puc afirmar amb propietat que sigui el millor restaurant del Sabadell actual, doncs de fa anys, no vaig a cap altre, però ho dono per fet a partir del feed back d’amics amb bon gust gastronòmic, dels que fan la “ruta de Sabadell” i així ho afirmen.

El restaurant 9 de la Borriana és clarament una proposta artesana i una mostra de com, amb esforç i constància, les il·lusions poden acabar convertint-se en realitats.


A mitjan 2005 la Nuri i el Paco, una parella que fins el moment havien ocupat llocs de a la banca, van decidir endegar aquest projecte, que va culminar en l’apertura del 9 de la Borriana al setembre de 2005, d’aquest local petit, però molt acollidor.

La Nuri es va fer càrrec de la cuina, disciplina en què es declara autodidacta (tot i que segueix directrius que havia après de la seva àvia) i que ha complementat amb formació especialitzada. El Paco, que és el responsable de la sala, va cursar estudis de sommelier al CETT-UB per tal de poder assessorar bé en aquest àmbit.

En els seus inicis i fins el 2015 compaginaven la carta amb un molt bon menú de migdia, fins que van decidir deixar de servir menús per poder dedicar-se amb més passió a la creativitat que permet la carta i les recomanacions del dia. Molts dels plats també els ofereixen en opcions de mitja ració, fet que permet més flexibilitat a l’hora de configurar un àpat.

La seva cuina és una proposta allunyada d’efectes especials, treballant amb producte de temporada i de proximitat, sempre que sigui possible. Tenen una carta amb plats fixos, com el seu reconegut tàrtar, el filet amb escalopa de foie (amb carn de primeríssima qualitat) i els plats de tonyina amb producte Balfegó, com el seu espectacular “toro” (ventresca) de què vam gaudir en aquesta darrera vista.

Però un dels atractius del lloc és la seva pissarra de suggeriments on podem trobar selectes productes que van variant segons temporada. Com a exemples podem esmentar el tomàquet del Montgrí, diferents varietats de bolets, la tòfona, les mongetes del ganxet del Vallès i els cigrons menuts. Cal destacar que, quan és temporada de productes d’alt nivell com la tòfona o les angules del Delta, els ofereixen amb marges de preu raonables.

En la darrera visita ens vam decidir per una coca de formatge Brie i tòfona, espectacular com sempre , i un tàrtar de tonyina, per part del meu company de taula.


Aprofito aquí per colar una foto d'un altre dinar de fa pocs dies al 9 de la Borriana ... Ous de Reig saltejats. En aquesta ocasió vam buscar-los a la pissarra de suggeriments, però no en tenien...😟.


I com segons un excel·lent “toro” amb fulla de wasabi i uns peus de porc desossats amb una “llesca” de foie poelé pel damunt.


Pel que fa a la tonyina, treballen amb producte Balfegó i poden lluir el distintiu.


Només vull dir amb això, que la tonyina, té aquest nivell i que la que tastareu aquí, té el mateix nivell, que la que podeu trobar a la "famosa" Tunateca de BCN, que publicaré, el proper diumenge... I si feu comparativa de fotos, quedarà en primer lloc el 9 de la Borriana, pel que fa al sashimi de "toro". I no ho dic jo sol... 😇😇😇.

L’apartat de vins és un altre dels punts forts del local, amb una carta en la qual predominen vins de proximitat que van variant periòdicament. Si ens deixem aconsellar pel Paco segur que ens sorprendrà amb algun vi que arrodonirà el nostre àpat. L’opció de vins a copes també és present amb una oferta de 5-6 vins en aquest apartat. També resulta molt interessant l’oferta de sakes de qualitat a la carta que permeten curioses harmonitzacions amb alguns dels plats. Aquest va ser el que ens va arribar, que de fet ja l'haviem tastat d'altres anyades en el mateix restaurant. Fins i tot vaig publicar una ressenya del Abellars_2007.


El 9 de la Borriana està ubicat en ple centre històric de Sabadell, en un carrer de vianants paral·lel a la Plaça Major, amb només set taules a les quals el Paco, la Nuri i un ajudant a la cuina donen servei. Parlem, per tant, d’un restaurant de petit format on us sentireu com a casa i amb una oferta gastronòmica de primer nivell. I pels que no sou de Sabadell cal esmentar que podeu arribar-hi còmodament amb l’anomenat metro del Vallès, doncs el restaurant es troba a escassos cent metres de l’estació més propera (Sabadell-Plaça Major).




  • Restaurant de petit format, amb 7 taules i molt acollidor
  • Atenció als suggeriments de temporada, que ofereixen a la pissarra
  • Pels amants de la tonyina, gaudeixen del distintiu Balfegó
  • Servei de vi de primer nivell a càrrec del propietari, sommelier professional
  • Bona oferta de sakes, amb els que organitzen maridatges
  • RQP correcte, atès el servei i producte
  • Molt recomanable

6 comentaris:

  1. Cada vegada que publiques el 9 de la Borriana em recordo d'aquell dia que vaig anar a Sabadell per motius de feina i em vaig deixar embolicar per després anar a un lloc evitable al 100% (Cal Boig Tapes).

    Una garantia el segell Balfegó, que en molts llocs a la carta diu tonyina Balfegó i ves a saber la procedència. Està clar que si hi torno per Sabadell aquest plat de peus no s'escapa.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I la coca de brie i tòfona, qua és temporada, em perd....

      I el sashimi, és el meu segon habitual...

      Els peus de porc no els demano mai.... com homenot antiquat que soc, m'agraden més amb os.... :)

      Elimina
  2. Vinc de Face i he vist el tema del paio aquest. Déu ni do quins haters gaudeixes/pateixes.
    A twitter entro poc, però he mirat l'historial d'aquest home i jo crec que trobaríem més indirectes. O m'equivoco?.
    Aquests sashimi, em fa perdre el món de vista.
    Abraçada!
    CarlesP

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carles!

      Pel que fa a les "indirectes" que dius, en teoria no ens seguim, però com m'agrada el morbo, el tinc en una llista Twitter no visible, junt amb 5 personatges més i un cop al dia, miro i veig quines parides han publicat.....

      Hi han twits, que es podrien imaginar com indirectes, però jo passo, que encara quedaria malament jo. Però com ahir em va referenciar directament, llavors l'ataco... :) :)

      El que en realitat els toca la pera, és que em rigui de les seves actuacions, que amb l'excusa de demanar permís per fer fotos, ja comencen a intimidar al restaurant ... Jo ho he vist en directe amb altres paios/paies equivalents (a ell no el conec físicament) i fa peneta. Els del restaurant s'acollonen "nos estan haciendo un reportage... cuidao...!!. I ja imagines..... I ells / elles se senten importants de que els raspallin...

      Avui el meu amic (el Jaume), flipava quan li he preguntat si guardava el tiquet i si em podia enviar foto... :) :)

      Abraçada!!!

      Elimina
  3. ricard, jo sí puc dir que és el millor de sabadell, perquè si vaig fent-ne d'altres... i SENSE CAP MENA DE DUBTE!! i si fos a Bcn estaria en els tops... el sashimi és un espectacle!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegra llegir-ho Esther....

      Jo entre que estic molt poc per Sabadell actualment i que ja de manera natural, m'escapo a BCN, no puc parlar amb propietat del tema, però pel que em dieu els que coneixeu més la zona, és així i m'alegra....

      Elimina