Formatgeria de Llívia. Reflexions a la Cerdanya.

/Formatgeria de Llívia. Reflexions a la Cerdanya.

La Formatgeria de Llívia





Aprox. a 1km passat Llívia

(venint de Puigcerdà)

T.972146279

www.laformatgeria.com

Parlaré al final ddel post, de la Formatgeria de Llívia (excel·lent com sempre), però abans algun apunt al voltant de la gastronomia que he vist per allà aquest agost.

Fa uns 8 anys tenia la Cerdanya ben controlada gastronòmicament i de nou he fet una estada per la zona i entenc que en uns pocs dies, no puc reconstruir la meva “base de dades” que ha quedat obsoleta. Per tant el post més que recomanar o explicar experiències, pretén ser un meeting point per si algú dels que em llegiu, pot aportar saba nova. Com que la meva base d’operacions és Llívia, trobareu més referències al voltant, que no pas massa llunyanes.


De sempre he evitat els llocs massius amb soroll. Per aquest motiu llocs com “La hípica de Prats i Samsor” de sempre han estat descartats. De la mateixa manera evito aquells llocs massa ‘cargol treu banya’ per motius que no cal que expliqui, així com llocs de ‘peripé’ tipus Torre de Remei, que conec d’estades d’anys.

La primera sorpresa , va ser la imatge de Can Ventura amb el menú que veieu a la foto. Quina sorpresa trobar aquesta oferta que ja és cutre pel sol fet d’anar adreçada al públic francès i amb el detall de les “Boissons no compris”. I més en un lloc classista com Can ventura en que fa anys requeria mudar-se i tot per poder-hi entrar….

També em va sorprendre la Pizzeria Fabian, anunciada com si el tal Fabian es bellugués de nou per la zona. Algú sap si encara “actua” per BCN o si el públic de BCN, ja s’ha cansat del show?.

De les escapades a França, em va sorprendre la pèrdua d’identitat dels antics menús ‘terroir’ que tant m’agradaven… Aquells que per il·lustrar-ho amb un exemple, combinaven un autèntic paté campanya amb une piece boucher de segon… Tot ha canviat una mica i els menús ‘terroir’ o ‘decouverte’ s’han internacionalitzat o s’han simplificat de cara a menús “de pas”. De la part francesa, l’únic crec es pot salvar per un bon àpat i amb una certa gràcia (tot i una aparença de façana demodée), és La Chaumière a Font Romeu, on vam compartir un excel·lent terrina de foie i cua de bou i com segons la pièce de boucher que veieu a la imatge, així comun excel·lent tàrtar a ganivet i a la moutarde, que em vaig oblidar de fotografiar.

De la part de cap aquí, vam dinar un dia a Can Borrell a Meranges, on tot i que ja sabia que qualsevol temps passat ha estat millor, la experiència va ser com per plorar de tristesa… Servei molt, molt pobre i algun plat com els postres al llindar de la intoxicació.

Ara que m’hi fixo, la darrera recomanació és dels 90’s..!!

La Formatgeria de Llívia

L’únic que sembla mantenir el nivell és la Formatgeria de Llívia amb les seves excel·lents carns i les seves fondues. La veritat es que divendres vespre, el lloc estava a ple a vessar i vam gaudir d’un molt bon sopar, en el que el plat principal va ser la fondue de formatge que ens venia molt de gust (la temperatura de carrer, estava al voltant dels 16ºC).

Conec la Formatgeria de moltes estades anteriors i el seu nivell és excel·lents tant en carns, com en fondues, com en raclettes, així com en les diferents possibilitats d’entrants i de postres. També de molt nivell la carta de vins i el servei proper i “de la terra”. Sense cap dubte per la meva part, un referent per la comarca.

 

Si te ha gustado, comparte:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn
By | 2017-10-12T12:57:06+00:00 18 d'agost de 2013|Tags: , , |40 Comments

40 Comentaris

  1. c.gil 19 d'agost de 2013 en 13:41- Respondre

    Fa una mica de temps que el segueix ho ,mai no habia parlat pero avui crec que toca .Fa temps que "corro" per la Cerdanya . Llocs bons han tancat , llocs dolents han tancat i llocs bons aguantan i llocs dolents aguantan.
    Bons tancats Josep Mª Masso a Puigcerda (avui responsable gastronomic del Martinez del que parla mes endavant) La Vila a puigcerda , La Col d`ìvern de fa uns anys i altres que ja no recordo .Crec que avui a la Cerdanya encara quedan llocs per anar i amb ganes
    El Racô d`Urus, La Republica de LLivia . Cal Felipet a Olopte i un classic que esta en plena forma el Hotel del Prado de Puigcerda .La Formatgeria vaig deixar de anar per el servei massa creguts i altius si això ha millorat potser tindre que anar hi .Gracies

    • Ricard Sampere 19 d'agost de 2013 en 14:00- Respondre

      En primer lloc gràcies per participar i suggerir. Pot tenir per segur que les recomanacions em serviran a mi a altres que passen per aquí.

      Si que em recordo dels "tancats bons" que anomena.. Bons records de La Vila i de la Col d'Ivern

      Dels que em comenta, potser el Racó d'Urus fa més mandra des de Llívia, però prenc nota del d'Olopte. I ara que ho diu, a l'Hotel Prado, sempre hi he menjat bé, tot i que no sé perquè, és un lloc que mai em ve al cap.

      I de la Formatgeria (feia un parell d'anys que no anava), el tracte el vaig trobar molt correcte i "natural". Fins i tot ho vam comentar a la taula mentre sopàvem… I si em segueix ja sabrà que els tractes massa "enfarfegats" em molesten. Potser "lo pitjor" de la Formatgeria és el públic que en ocasions és massa "enpijat"… però quan vaig allà ja em mentalitzo de que alguna escena tocarà presenciar i ja hi busco el costat distret.

      Salutacions i gràcies de nou pels suggeriments.

  2. Anònim 19 d'agost de 2013 en 14:04- Respondre

    Aquest ja saps que el conec i ens agrada. I com dius el servei de vi és bo, amb bones copes i oferta variada. I aprofito per anotar-me les aportacions del post anterior. Al final aconseguiràs actualitzar la guia.

    Abraçada
    CarlesP

    • Ricard Sampere 19 d'agost de 2013 en 15:51- Respondre

      L'oferta de vins és bona, però jo et diria que havia estat encara millor.

      Crec que la carta de vins actual, és "VilaViniteca" i no és pas que tingui res en contra de Vila, doncs en soc client i soci del Club de Vins, però quan fan les cartes ja hi posen els seus vins…

      I vaig veure per allà moltes taules fotent-se "Gos Verd" cop qui sap que fos… I vaig demanar el Sorcières perquè sabia que l'havia tastat i m'havia agradat… I després em va venir al cap que m'havia arribat en un enviament de Vila… (crec).

      Una abraçada també per tu.

  3. Jordi Castaño 19 d'agost de 2013 en 16:18- Respondre

    Prenc nota per aquesta setmana que aniré a passar uns dies, tot i que no crec que em doni temps d'anar a tots… 🙁

    Pel migdia, potser em fa gracia provar l'opció del de Font Romeu, i si és al vespre, La Formatgeria.

    Gràcies pels consells i fins aviat.

    Salutacions.

    • Ricard Sampere 19 d'agost de 2013 en 17:06- Respondre

      Penso que l'ordre es correcte…. Pel migdia, millor l'opció Font Romeu, que permet menjar fora i si és al vespre, La Formatgeria.

      Ja em diràs com ha anat o ja ho veurè al blog…

      Salut!!

    • Anònim 21 d'agost de 2013 en 16:31- Respondre

      Hola, fa temps segueixo el blog

      Aniré uns dies a Llivia, m´han parlat de cal cofa, coneixes?

      Gràcies i felicitats x la feina q fas.

      Jordi

    • Ricard Sampere 21 d'agost de 2013 en 18:39- Respondre

      Hola Jordi,

      Gràcies per seguir-me. Mai he estat a Cal Cofa. Abans quan em bellugava per allà, semblava no tenia massa bona imatge, però aquest cop al passar per fora i mirar la carta, em va semblar que havia evolucionat en positiu.

      Però no et puc dir més. Si vas, s'agraeix feed back.

      Salut!!

  4. BertaC 21 d'agost de 2013 en 09:00- Respondre

    PuigcerdaR?

    • Ricard Sampere 21 d'agost de 2013 en 18:35- Respondre

      Ostres…!!!. Ara ho veig. A la q tingui un PC ho rectifico (ara amb l'IPad no puc).

      Gràcies..!!!.

    • BertaC 22 d'agost de 2013 en 06:18- Respondre

      ;)…em pensava que hi hauria una explicació del tipus…"Antigament…" felicitats pel blog!

    • Ricard Sampere 22 d'agost de 2013 en 16:35- Respondre

      Ja arreglat…!.

      I doble gràcies… per felicitar-me i per avisar-me de les errades…

      Salut!

  5. Montse 22 d'agost de 2013 en 17:59- Respondre

    Recomanació: el paller de Queixans (Cerdanya)
    😉

    • Ricard Sampere 23 d'agost de 2013 en 08:35- Respondre

      Gràcies..!!.

    • Anònim 17 de desembre de 2013 en 10:41- Respondre

      El Paller de Queixans ha anat canviant de propietari, però els que actualment el regenten ho fan molt bé! No és un lloc econòmic, però qualitat i preu correctes!!! Molt recomenable

  6. Montse 22 d'agost de 2013 en 18:01- Respondre

    Can Cofa fantastic també!!

  7. Anònim 22 d'agost de 2013 en 18:18- Respondre

    Creus que això és culpa del turisme i de les poques ganes de fer les coses bé perque donant porqueria ja sobreviuen?
    Salutacions,

    Carlos

    • Ricard Sampere 23 d'agost de 2013 en 08:40- Respondre

      Hola Carlos,

      Penso que la crísis ha influit molt en el tema. I a menys gent, menys ànims.

      Pel q fa a la part francesa, igual les tendències fan que es perdin els plats més clàssics.

      En tot cas, vaig notar diferència.

      Salut!!!

  8. Cuina Cinc 22 d'agost de 2013 en 20:50- Respondre

    Bona nit Ricard,
    A veure he intentat anar dos cops i sempre he trobat tancat. L'últim vaig aconseguir la targeta. Aquí ens dónes la web. Tinc molt bones referències. A més el formatge m'agrada massa!! :)) En quan pugui aniré.
    La pizzeria de Fabian, quan vaig anar estava de vacances. Ara ja no sé. A Barcelona havia llegit que tenia el restaurant a Via Laietana. No sé res més. M'hagués agradat anar!
    Salut molta!

    PD: http://fabian-martin.com/fm/index.php

    • Ricard Sampere 23 d'agost de 2013 en 08:43- Respondre

      Bones,

      Jo amb el tema Fabian, mai ha estat sant de la meva devoció.

      Les darreres noticies era el que dius, que stava a Via Laietana, però ja fa temps que no en sento parlar.

      Alguna cosa esbrinaré.

      Salut!!.

  9. Montse {Rhu and Sam} 23 d'agost de 2013 en 23:16- Respondre

    Ara m'has fet venir ganes de fondue malgrat la calor 😉 La formatgeria és un dels llocs que més ens agrada, però si et despistes no trobes taula. Un dia vam tenir l'oportunitat de dinar al celler però el millor és fer el cafè (i un tokaji) a la terrassa amb aquelles vistes… A Cal Cofa també hem anat i molt bé la carn i les postres, el pastís de formatge és brutal i tenen una mena de omelette flambejada que crida l'atenció però no recordo com és diu (tot i que sé que no ets de postres…). També a Llívia hem anat al trumfes però només recordo les postres que em van encantar (jo sí sóc molt de postres ha ha). Al paller de Q jo no he tingut sort amb la meva elecció, crec que el millor és la carn a la brassa i el lloc és original. Fa ja temps vam anar a la fusteria de das, vam dinar molt bé però no era barato. L'hotel del Prado té la millor sopa de ceba que he tastat, a vegades només hi anem per fer una sopeta i un trinxat, i a Cal Jet a Ger tenen un arròs de colomí molt bo! M'agradaria poder donar més detalls de la carta de vins però no sóc cap experta… De la teva llista no he anat a cap més però m'apunto el de font romeu per a la propera visita!!! Salut!

    • Jordi Castaño 25 d'agost de 2013 en 09:28- Respondre

      Hola!

      El plat que anomenes de Cal Cofa es diu "Omelette Norvegienne" i tot i que es vuit per dins, és una autèntica bestiesa (tot i que hi ha qui s'ho demana per ell sol). A Cal Cofa vaig ser-hi l'any passat i varem sopar força bé.

      Aquest any, per canviar i conèixer un lloc nou, vam anar a parar a l'Auberge "Les Ecureuils" a Vallcebollère i va ser un petit desastre…

      L'any vinent crec que repetiré Cal Cofa…

      Salutacions.

    • Ricard Sampere 25 d'agost de 2013 en 17:31- Respondre

      Com que no en vam parlar, no et vaig poder prevenir l'Auberge "Les Ecureuils"

      Jo en era client, però a mida que passava el temps es van anar tornant més lents i em donava la sensació de que a més "xulejant" una mica de que a ells no els va la pressa.

      I el darrer cop que vaig anar (fa uns 4 anys) un dia que tornant de Toulouse vam parar per sopar, vaig acabar montant un "pollo", doncs a la lentitut, s'hi va sumar com 30 min per aconseguir el compte… Em va passar marxar sense pagar… però aquella carretera és llarga i trobar-me els gendarmes a Bourg Madame, no em feia gràcia…

      No entenc com encara tenen gent… o igual són campanyards de la regió, que ja els va bé passar 3h per sopar…

  10. Montse {Rhu and Sam} 23 d'agost de 2013 en 23:26- Respondre

    Crec que la fusteria ara passa a ser de l'equip de cal jet… haurem de tastar l'arròs de muntanya!

    • Ricard Sampere 24 d'agost de 2013 en 09:36- Respondre

      Moltes gràcies Montse per la teva descripció gastronòmica de la Cerdanya… Jo fa anys si que m'ho coneixia, quan el tocava pujar cada setmana el "nen" a esquiar.. :).

      Però després ja he deixat d'anar, tot i que aquests dies, he recuperat el gust per la zona.

      Salut i gràcies de nou!

    • Montse {Rhu and Sam} 24 d'agost de 2013 en 11:44- Respondre

      Jo sóc la barcelonauta atípica, esquio de pena i l'estació que més m'agrada a la cerdanya és la tardor, quan els arbres canvien de color…

    • Ricard Sampere 25 d'agost de 2013 en 17:16- Respondre

      A mi m'agrada tot… però en aquells temps vaig arribar a estar cansat de Cerdanya i de passar fred. Arribar divendres nit i allò costava un munt d'escalfar… Però la tardor i la primavera, són les estacions més boniques.

      Salut!

  11. Anònim 24 d'agost de 2013 en 23:17- Respondre

    Cal Cofa no és barato però es menja bé i bona qualitat. Us recomano reservar o ho tindreu dificil!

    Cal Ventura ja fa anys que va perdre el nord (ara ja només fa goig la seva façana) però en altres temps si menjava molt bé.

    Llastima que no et vas recordar d'un que et vaig recomanar quan vas fer el poste del Bohemic (de bcn). La seva filla i el gendre porten La Caleche a LLivia, a sota l'esglesia i és amb diferencia el meu preferit!

    La Formatgeria… sempre si menja bé, tot i que a l'agost i época d'esqui hi ha un excés de pijerio i de tant en tant se'ls encomana a ells i llavors van de sobrats. Vaja que tu vas estar de sort amb el tracte però alguna vegada sembla que et facin un favor de deixar-ti entrar.

    Provaré el de Font Romeu, perque mira que he intentat vegades trobar alguna cosa amb cara i ulls a la banda francesa i de moment no hi ha hagut manera! (massa a prop de la frontera???)

    Salut!
    Montse

    • Ricard Sampere 25 d'agost de 2013 en 17:25- Respondre

      Hola Montse,

      Si que em recordava de que m'havien comentat un de Llívia i el tenia a l'IPhone en una llista que va patir ara fa uns mesos un 'accident'. M'apunto totes les recomancions en una llista, però es va esborrar per accident.

      I vaig buscar, en tres o quatre posts en que pensava estava el comentari, però sense èxit. I ara veig que estava a Bohemic. Llàstima.

      La Formatgeria aquest cop estaven molt amables… Igual la crísis canvia coses.

      Dels de l'altre costat de la frontera, fa anys el Planes de Sallagosa estava bé, però ha perdut molt i ara ja amb "menu randoneur".. 🙁

      I un en que es menja bé però el servei és tant lent que quasevol àpat s'allarga 3h, és l'Auberge "Les Ecureuils" a Vallcebollère que comenten més amunt. Però jo el darrer cop, vaig sortir quasi arribant a les mans, per`l'enfadament.

      Salut i espero no perdre la recomanació.

  12. starbase 25 d'agost de 2013 en 17:09- Respondre

    Gran pendent que tinc a Llivia, poble que m'encanta per motius sentimentals (hi vaig passar unes colònies a primer d'EGB). El problema és que hi vaig tan poc que encara està pendent.

    A veure si m'hi puc acostar en primavera,que encara hi ha montanya nevada i alhora temperatures raonables.

    • Ricard Sampere 25 d'agost de 2013 en 17:35- Respondre

      Bones Oscar,

      La primavera i la tardor, són les millors estacions allà…

      Curiosament conec a més d'una persona, que té el seu primer record de Llívia d'unes colònies. Jo en certa manera tb… però va ser en unes jornades de preparació d'un curs escolar, quan tenia uns 20 anys i feia de profe, mentre estudiava la carrera… I es van portar a una casa de colònies.. 🙂

  13. Anònim 23 de setembre de 2013 en 16:21- Respondre

    HE REBUT AQUEST MISSATGE PER MAIL EN QUE INDICAVEN QUE VOLIEN PENJAR-LO… per tant em prenc la llibertat de fer copiar i enganxar.
    ———————————————————————————————————————–
    Hola Ricard
    Intento deixar un comentari al teu blog,pero no m'es possible amb la meva ridicula blackberry.
    Be t'ho dic per aqui,com pots jutjar llocs que no hi has estat?t'has parat a pensar la gent que trevalla durament dia rere dia per donar sempre el millor de si mateixos,en un ofici que a Franca mateix esta considertat de risc,t'ho puc dir per experiencia propia…l'ofici de cuiner no s'apren en unes estades aci o unes menjades alla.Parlar es gratuit faltaria mes,pero podrias afinar millor les teves critiques,i aqui freno ja.Doncs escriure amb el telefonet te la seva conya i tinc coses millor que fer.
    No et dic qui soc,encara hem fotarias a parir,si tornes per la Cerdanya,mirar de ser mes objectiu,menjat un pop de la Margarita del Tapa Nyam amb una bona birra,o apropat a Bellver i tasta Ca la Nuri,un cop d'aire fresc a la comarca,i tants i tants llocs mes,tots amics,doncs a vegades la gent no fa el que vol,sino el que pot.
    Apa siau

    • Ricard Sampere 23 de setembre de 2013 en 16:25- Respondre

      Bona tarda,

      No acabo d'entendre el teu enfadament….

      Explico clar que estic desinformat de la Cerdanya i faig una crida a participar dient llocs… He après molt dels comentaris i de fet em serviran pels propers cops que hi vagi…

      Però no entenc les afirmacions que fas…. les copiaré i les comento.

      "com pots jutjar llocs que no hi has estat???" <– Ho he fet???. Ho dius per la foto de Cal Ventura?… jo només vaig dir que el menú es veia cutre i més venint d'on venen.. i si és per lo de la Hípica, et puc dir que si he estat…. tot i que fa temps.

      "…l'ofici de cuiner no s'aprèn en unes estades aci o unes menjades allà.." <– Sempre ho he defensat i ho tinc clar…

      M'apunto els 2 llocs que em dius… com aportació…I em sap greu que em diguis "que et fotaria a parir quan torni per la Cerdanya"…. No ho he fet mai això … no he fotut a parir mai cap lloc… Puc fer escrits irònics sobre certes 'pijades' de BCN, però posar algú a parir perquè si, no ho he fet mai…

  14. MIRI 24 de novembre de 2013 en 19:18- Respondre

    Per mi Cal Cofa, és un bon restaurant on el tracte és fantàstic i el menjar molt correcte pel preu!!!jo hi vaig molt sovint i sempre està molt ple de gent!!!necessari reservar!!!

  15. Anònim 16 de juny de 2014 en 14:00- Respondre

    Hola, em dic Jordi, he llegit els comentaris….desde fa 9 mesos estic portant un petit restaurant a Guils de Cerdanya…es un lloc molt petit, l´únic restaurant a Guils…Jo no sòc cap cuiner però disfruto fent el que faig, i veient com surt la gent…no tinc cap secret, nomès disfrutar….tots els productes son frescos. i en un lloc com tripadvisor, estem en el lloc 10 de 52.
    La meva dona i jo creiem que a la Cerdanya s´abussat i molt, i es per això que fem uns menus asequibles per la qüalitat i tracte que oferim.
    Moltes gràcies per poder descriure restaurants ja que la gent rep un missatge i pot fer una propia valoració.
    Espero que fin molt aviat ¡¡¡

    • Anònim 16 de juny de 2014 en 14:12- Respondre

      Hola Jordi,

      Gràcies per participar i donar-nos a conèixer el que fas.

      Queda aquí escrit.

      Salutacions!!

  16. La Formatgeria de Llivia 19 de desembre de 2016 en 10:47- Respondre

    Moltes gràcies pel teu post Ricard!
    Salutacions!

    • Anònim 19 de desembre de 2016 en 10:49- Respondre

      No hi ha de què…. Quan un lloc m'agrada, escric bé d'ell…..

      La sinceritat, és al 100×100

      Salutacions i bones festes!

Deixeu un comentari