Qui Sóc

La gastronomia no deixa de ser una de les meves aficions i per això, vaig crear aquest bloc a principi del 2009, que inicialment era per donar "servei" als amics que em demanaven "on anar a sopar a BCN".

Vaig als restaurants, com sempre he fet des de fa quasi 40 anys, un mínim de dos cops per setmana. Sempre acompanyat, fent fotos de manera discreta i sense demanar permís, pagant el compte i si després em ve de gust, escric el post. Mai em presento, ni sota l'excusa de demanar fer fotos, ni mai intimo massa, el que fa que en general ignori detalls com poden ser el nom del xef, el seu currículum i si la seva avia sabia de cuinar o no...

Aquest fet, que m'agrada remarcar, sé que molesta als que entren presentat-se en plan "li demano autorització per fer fotos, que li faré un reportatge"... I fins i tot molesta a algun responsable de restaurant que considera que escriure sense avisar, és com anar-lo a espiar. Però és el que sempre he dit... "A qui no agradi, dues pedres...". En tot cas mai em veureu així :)

Això em permet fer els àpats de manera tranquil·la, sense masses interaccions amb els del restaurant i escriure el que REALMENT m'ha semblat el restaurant i el servei. Segur que em puc equivocar, però puc assegurar que reflecteixo el que he vist i no realitats paral·leles, com les que tenen lloc en els saraos de presentacions, convits a premsa, etc.

No critico massa les elaboracions dels plats. Potser perquè vinc de formacions acadèmiques complexes, sempre penso que el qui està a la cuina en sap més que jo, que tot i haver realitzat cursets de cuina, el meu nivell és el que és. Evidentment si em donen un plat cremat o en mal estat, ho diré, però molts detalls discutibles, no els comentaré, al ser criteri del xef. En tot cas si penso que un plat té excés d'algun determinat component que no és del meu gust, no el demanaré si torno.

D'alguns restaurants que publico, en sóc client i no puc evitar que em coneguin i reconec que en aquests cassos la meva opinió pot ser més esbiaixada... Però ja imagineu que no em puc disfressar, ni auto-castigar-me a no anar als que m'agraden i en sóc client, ni fer la injustícia de no parlar mai d'ells.

La majoria són de BCN ciutat, però en tinc bastants de la zona Cambrils i rodalies. Són els meus habitats naturals. Sempre escric el que penso i en el cas de males experiències, puc publicar-les sense manies. Si vaig a un lloc anònim i el resultat és un desastre, és més que probable que m'oblidi d'ells, però en canvi no tinc massa pietat d'explicar misèries viscudes, en llocs en que setmanes abans han muntat tota una campanya, amb les típiques cròniques, totalment venudes. Llavors és quan no tinc cap mena de pietat i em guanyo les ires dels del restaurant, dels de l'agència que ho ha organitzat i de tots els titelles que han jugat el joc.

Per definir el que valoro positivament d'un lloc, ho enumeraré:
 • RQP
 • Cuina no massa "creativa"
 • Tracte adeqüat .. (ni massa enfarfegant ni tampoc desatès)
 • Ambient tranquil amb poc soroll
Agrairé qualsevol comentari, en el blog o al meu correu: ricard 'arroba' restaurantscat.cat

9 comentaris:

 1. Però si no et relaciones amb els del restaurant, al final no descobreixes les seves intencions, et perds el seu discurs gastronòmic, els seus motius, no?

  ResponElimina
  Respostes
  1. No tinc massa interès en els discursos gastronòmics...

   Estem parlant de restaurants, cuiners, cambrers i clients.... I això no és cap projecte filosòfic....

   Salutacions!

   Elimina
  2. Home, jo diria que llavors no estàs entenent que fa aquell cuiner. Si el menjar no té cap tipus de filosofia darrere, si només anem a menjar per a tastar una cosa bona, llavors no cal sortir de la zona de comfort, no cal anar a provar coses. Si ho fas es per què busques canviar, busques allò que un cuiner et pot oferir que un altre no pots. Per tant, en definitiva, busques un discurs filosòfic diferent.

   A més, com pots fer una valoració d'un restaurant (estètica, plats, sala, indumèntaria) si no saps perquè han pres aquelles decisions?

   Elimina
  3. Ho veiem de diferents punts de vista i com que no és obligat coincidir, doncs cada un pel seu camí i amb els seus punts de vista...

   Em fa molta mandra mantenir debats... I més amb anònims...

   Elimina
  4. Es quant menys graciós que diguis això quan tu sempre vas als restaurants de manera anònima.

   Elimina
 2. Vaya pamplina el anónimo que escribe arriba, en fin...He llegado hasta aqui buscando tu mail directo que ya me indicaste otra vez pero nada, no lo encuentro.
  Ricard, me podrías aconsejar algún restaurante para comer en familia cerca de Tamarit. Los niños van de colonias por allí y es una zona que no frecuento. Ya vi tu critica a un restaurante de arroz en Cambrils y lo mismo me acerco... pero por si acaso quería alguna otra opción mas cercana a Tamarit. Después que me hicieses conocer can Vilaro, un día me pase con los niños y el dueño me felicito por ver como uno de ellos de 9 años devoraba un cap i pota, me dijo que ni su hija se lo comía así.... te lo digo porque somos mas de ese palo que de lo que propone el anomimo arriba que se preocupa por la intención del "creador".
  Gracies y salutacions

  ResponElimina
  Respostes
  1. Després et contesto amb calma, però de la zona Tamarit, no conec res... Crec que ni he estat mai allà.. :)

   Lo més proper és Tarragona, on m'agraden el Llagut i el Barquet...

   el meu correu, és ricard@restaurantscat.cat

   amplio després.....

   Elimina
  2. El mail està a la darrera línia d'aquesta mateixa pàgina.... :) :)

   "..... Agrairé qualsevol comentari, en el blog o al meu correu: ricard 'arroba' restaurantscat.cat..."

   El poso així per evitar que els 'bots', l'agafin com spam....

   L'anònim del que comentes, el tinc localitzat amb un 90% de certesa... és un paio que està obsessionat amb mi.... :( Enveges i misèries de gent que escriuen de restaurants... #yoalomio

   Tot el que conec de la zona Tarragona, està a la pestanya "Restaurants per localització"... Allà està tot el que puc donar referències... I els dos que t'he dit abans, són bons llocs...

   Salutacions!

   Elimina